Veiligheid in de sportschool: zo voorkom je ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in de sportschool. Als je een fanatiek sporter bent, ben je vast wel eens over een gewicht gestruikeld of tegen een stang aan gelopen. Vaak kun je er wel om lachen en wordt de schade beperkt tot een blauwe plek. Maar er gebeuren ook regelmatig serieuze ongelukken in de gym.


Van het verkeerd tillen van gewichten tot valpartijen door gladde vloeren: ongelukken kunnen op allerlei manieren gebeuren. Dit maakt veiligheid in de sportschool een belangrijk onderwerp. Wij vertellen hoe je letselschade en blessures kunt voorkomen.

Letselschade opgelopen in de sportschool?

Heb je letselschade opgelopen in de sportschool? Misschien omdat je over een gewicht bent gestruikeld of doordat je tijdens een groepsles tegen een andere deelnemer bent gebotst? Dan vraag je je natuurlijk af wat de volgende stappen zijn. Als je zelfstandig sport, ben je vaak zelf verantwoordelijk voor het letsel. Je kan namelijk van tevoren weten dat er blessures kunnen ontstaan door krachttraining.


Echter, er zijn ook situaties waarin een sportschool wél verantwoordelijk is voor de opgelopen letselschade. Dit is het geval wanneer je sport met een begeleider, zoals een personal trainer, en deze je niet heeft gewaarschuwd voor de risico’s. Maar ook moet een sportschool zich houden aan de zorgplicht door veiligheidsmaatregelen te nemen. Dus wanneer je letselschade oploopt door een defect of verouderd toestel, kan je misschien een  letselschade schadevergoeding  krijgen. 

4 tips om ongelukken te voorkomen

Iedere sportschool is verplicht om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Er zijn dus altijd officiële regels en voorschriften waar de sportschool en iedere sporter zich aan moet houden. Sportscholen hebben EHBO-koffers en het personeel kan altijd hulp verlenen wanneer er een ongeluk gebeurt. Maar zover wil je het natuurlijk niet laten komen. Dit zijn vier tips, door velen ook wel ongeschreven regels genoemd, om ongelukken te voorkomen.

1. Lees instructies van apparaten

Veel ongelukken gebeuren doordat apparaten en gewichten niet op de juiste manier worden gebruikt. Het is je vast wel eens opgevallen dat ieder apparaat over instructies beschikt (en je hebt ze vast nog nooit gelezen). Je kunt dus precies zien hoe je een apparaat moet gebruiken. Vaak staat er ook een qr-code bij die je kunt scannen voor meer uitleg. 


Zijn de instructies toch niet zo duidelijk? Of heb je het gevoel dat je de oefening niet goed uitvoert? Vraag dan personeel om je te helpen. Niks om je voor te schamen, hier zijn sportschoolmedewerkers namelijk voor. 

2. Ruim je gewichten op 

Iets waar ik me nog vaak aan kan ergeren in de sportschool: mensen die hun gewichten niet opruimen. Je staat er misschien niet bij stil, maar door gewichten te laten slingeren, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan iemand bijvoorbeeld struikelen en letselschade oplopen. Ruim je gewichten dus altijd netjes op. 

3. Geef iedereen de ruimte

Veel ongelukken gebeuren doordat mensen te dicht bij elkaar staan. Vooral in de piekuren is dit een groot probleem. Zorg dat je voldoende ruimte hebt en voorkom dat je met een gewicht tegen iemand hoofd aan komt. Ook tijdens groepslessen is het verstandig om voldoende afstand te houden van je mededeelnemers. 

4. Ga met een personal trainer sporten 

Ben je net begonnen met krachttraining? En weet je nog niet goed hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren? Veel blessures ontstaan doordat mensen een verkeerde houding aannemen tijdens het trainen of gewichten en apparaten op een verkeerde manier gebruiken. Dit kan leiden tot rugklachten, gescheurde spieren of zelfs een hernia. Om deze reden kan het verstandig zijn om (in het begin) met een personal trainer te sporten. Helemaal als je al een verleden hebt met blessures of bepaalde klachten.

Kosteloze rechtsbijstand bij het verhalen van letselschade

Wil je verdere stappen zetten omdat je denkt dat de sportschool verantwoordelijk is voor jouw letselschade? De juristen van Drost Letselschade helpen je bij de verdere afhandeling en zoeken uit of je een letselschade vergoeding kunt krijgen. 


Belangrijk om te weten: een letselschade advocaat inschakelen is vaak overbodig. Een jurist kan je, in tegenstelling tot een advocaat,  kosteloze rechtsbijstand  verlenen. Daarom adviseren we je altijd om eerst contact op te nemen met een jurist. Hier kun je alvast de  letselschade bedragen  die worden uitgekeerd berekenen.