Trainen met weerstandsbanden: alles wat je moet weten + 10 beste weerstandsband oefeningen
Met weerstandsbanden kun je jouw fitness oefeningen heel eenvoudig zwaarder maken. Ze zijn dan ook ideaal voor je thuis workout of buiten workout, maar ook in de sportschool kun je ze goed gebruiken. Wil jij gaan trainen met weerstandsbanden? Of doe je dat al en wil je hier meer over weten? In deze blog leggen wij je alles uit over trainen met weerstandsbanden en vind je de tien beste weerstandsband oefeningen.
Accomoderende weerstand
De weerstand die optreedt bij het trainen met weerstandsbanden noemen we ook wel accomoderende weerstand. Dit is anders dan de weerstand die optreedt bij het trainen met gewichten. Het is geen vaste weerstand die tijdens de gehele weerstandsband oefening hetzelfde blijft, maar juist een variabele weerstand. Naarmate de weerstandsband meer uitrekt wordt de weerstand namelijk groter.
Het voordeel van trainen met weerstandsbanden
Stel dat je een Bench Press doet. Het zwaarste deel is voor iedereen het deel waarbij je de barbell vanuit je borst omhoog duwt tot ongeveer halverwege. Vanaf dat punt tot de lock-out (het bovenste punt) hoef je vaak veel minder kracht te zetten. En dat terwijl je juist in dit deel de meeste kracht kunt produceren. Je spieren zijn namelijk vaak het krachtigst in de bijna uitgestrekte positie en nabij de gewone positie in rust. Dit deel van de krachttraining oefening heeft dus weinig invloed op je resultaten.
Bij de Bench Press produceer je in het deel nabij de lock-out een negatieve kracht, omdat je de barbell niet omhoog wilt gooien. Je moet hem dus eigenlijk wat tegenhouden. Om je spieren effectiever te trainen met deze fitness oefening kun je hier beter een positieve kracht van maken, waarbij je echt moeite moet doen om de barbell verder omhoog te duwen. Dit kun je doen met accomoderende weerstand, oftewel met weerstandsbanden. Je kunt deze fitness elastieken dan om de barbell en het bankje binden.
Naarmate je de barbell hoger tilt, voelt het zwaarder aan. Dit komt doordat de weerstandsband meer op spanning komt. Zo wordt het bovenste deel van het uitduwen van de barbell zwaarder dan het onderste deel. Daardoor zal je ook in het bovenste deel meer kracht moeten produceren, waardoor je over de gehele bewegingsbaan effectiever traint.
Dit is slechts een voorbeeld oefening. Bij vrijwel alle oefeningen met weerstandsbanden wordt de effectiviteit op deze manier verhoogd.
Trainen met weerstandsbanden vs. gewichten
Nu vraag je je misschien af of het beter is om te trainen met weerstandsbanden of met gewichten. Daar is eigenlijk een eenvoudig antwoord op te geven: het beste is om met beide te trainen. Als je met gewichten traint, kan je in kleine stappen omhoog gaan in gewicht. Zo kun je elke week progressie boeken door omhoog te gaan in gewicht of herhalingen, waardoor je optimaal resultaat behaalt.
In dit blog lees je alles over progressie maken ->
Door te trainen met weerstandsbanden, verhoog je de effectiviteit van krachttraining oefeningen. Hierdoor behaal je nog meer resultaat.
Het kan zijn dat je toch het liefst voor een van beiden kiest. Zeker als je net begint is het ook nog niet nodig om te trainen met weerstandsbanden én gewichten. Je maakt het jezelf dan moeilijker, terwijl je op het begin juist nog moet oefenen met de techniek. Daarbij wil je misschien niet te veel geld uitgeven. Kies je in dat geval voor weerstandsbanden of voor gewichten?
Weerstandsbanden ideaal voor beginners
Weerstandsband oefeningen zijn voor beginners eigenlijk ideaal. Weerstandsbanden zijn goedkoop, je bergt ze makkelijk op en je kunt ze ook zo overal mee naartoe nemen. Vaak is het ook wat eenvoudiger om oefeningen met fitness elastieken aan te leren in plaats van met gewichten.
Maar het trainen met weerstandsbanden heeft helaas ook nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld een wat beperktere keuze uit verschillende fitness oefeningen. Met name oefeningen voor het bovenlichaam kan je niet altijd met weerstandsbanden doen, zoals de Shoulder Press en de Dumbbell Press. Als beginner hoef je echter niet heel veel verschillende fitness oefeningen te doen, waardoor je het vaak wel redt met oefeningen met weerstandsbanden en oefeningen met eigen lichaamsgewicht.
Een ander nadeel is dat het wat lastiger is om met fitnessbanden progressie te blijven boeken. Dat komt doordat weerstandsbanden vaak maar in een stuk of vijf sterktes verkrijgbaar zijn. Op den duur zullen de weerstandsband oefeningen je ook makkelijk afgaan met de zwaarste sterkte. Dan is het tijd om ook met gewichten te gaan trainen.
Trainen met gewichten voor meer gevorderden
Zoals we hierboven al hebben besproken, kan het trainen met weerstandsbanden voor beginners ideaal zijn. Dat betekent echter niet dat je als beginner nog niet kan gaan trainen met gewichten, want dat is zeker ook een mogelijkheid. Als je in de sportschool traint of hier thuis de ruimte en het budget voor hebt, is dat ook aan te raden.
Naarmate je meer gevorderd wordt en de weerstandsbanden te licht voor je worden, kun je er beter voor kiezen om (ook) met gewichten te gaan trainen. Zo kan je steeds weer wat meer gewicht pakken, waardoor je vooruit blijft gaan en de beste resultaten behaalt. De fitness elastieken die je nog hebt liggen kun je dan zeker ook als extra tool blijven gebruiken om je oefeningen nog effectiever te maken.
Hoe kies je de juiste weerstandsbanden uit?
Wil je gaan trainen met weerstandsbanden en ben je op zoek naar een geschikte set? Het is belangrijk om bij de aankoop op een aantal punten te letten.
1. Formaat
Weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Met de zogenaamde mini bands kun je veel verschillende fitness oefeningen doen en deze fitnessbanden zijn ook voordelig. Daarom zijn ze ideaal om mee te starten.
Maar langere weerstandsbanden kunnen ook heel handig zijn. Hier kun je weer andere varianten van verschillende oefeningen mee doen. Bepaal voor jezelf wat je fijn vindt en of je misschien meteen meerdere formaten weerstandsbanden wilt kopen.
2. Sterkte
Daarnaast moet je ook letten op de sterktes van de banden. Je kunt het beste een aantal verschillende weerstandsbanden kopen met andere sterktes. Zo kan je steeds een stapje vooruit gaan.
3. Materiaal
Kijk verder ook naar het materiaal van de weerstandsbanden. Weerstandsbanden van rubber zijn misschien wel het meest verkrijgbaar, maar ze glijden ook sneller weg bij het doen van weerstandsband oefeningen. Het kan daarom soms beter zijn om te kiezen voor stoffen weerstandsbanden.
4. Kwaliteit
Als laatste is het ook aan te raden om te kijken naar de kwaliteit. Je wilt natuurlijk niet dat de weerstandsbanden snel kapot gaan. Check daarom altijd eerst de reviews.
10 beste weerstandsband oefeningen
Je kunt bij vrijwel elke oefening de weerstand verhogen met weerstandsbanden. Er zijn echter ook bepaalde fitness oefeningen die ideaal zijn voor trainen met weerstandsbanden. Hieronder vind je de tien beste oefeningen met weerstandsbanden.
Fire Hydrants
Een van de beste weerstandsband oefeningen voor de billen is de oefening Fire Hydrants. De weerstandsband doe je dan om allebei de benen net iets boven de knieën. Vervolgens ga je op je handen en knieën zitten en plaats je je knieën in lijn met je heupen. Nu duw je één knie naar buiten en omhoog. Zorg ervoor dat je je heup hierbij niet beweegt. Daarna breng je je been weer langzaam terug naar de beginpositie en doe je de beweging met het andere been.
Kickbacks
Voor het trainen van de billen zijn ook Kickbacks een van de populairste weerstandsband oefeningen. Hierbij ga je met je benen iets wijder dan heupbreedte staan. Het fitness elastiek doe je om je enkels. Nu beweeg je één been langzaam naar achteren en vervolgens weer langzaam naar voren. Houd je benen hierbij gestrekt en span je billen goed aan.
Crab Walk
Bij deze biloefening sta je met je voeten op heupbreedte en doe je de weerstandsband om je benen. Dan stap je met je rechtervoet een stuk naar rechts en daarna zet je ook met je linkervoet een stapje naar rechts (zodat je voeten weer ongeveer op heupbreedte staan). Vervolgens stap je met je linkervoet een stuk naar rechts en zet je ook een stap naar rechts met je rechtervoet. Zorg ervoor dat je romp tijdens de hele oefening een stukje naar voren leunt.
Leg Extension
De Leg Extension ken je misschien wel als fitnessapparaat in de gym, maar je kunt deze oefening ook doen als je gaat trainen met weerstandsbanden. Je gaat hiervoor op de grond zitten en je doet het fitness elastiek om beide benen net boven je enkels. Beide voeten zet je naast elkaar op de grond. Nu beweeg je het ene been omhoog totdat hij gestrekt is (zonder dat je de knie op slot zet). Daarna breng je hem langzaam weer naar beneden en herhaal je dit met het andere been. Span tijdens de gehele fitness oefening je beenspieren goed aan.
Plank
Er zijn genoeg buikspieroefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht kunt doen, maar misschien wil je de oefeningen op een gegeven moment wel zwaarder maken. Dat kan vaak ook heel makkelijk door te trainen met weerstandsbanden. Een goede weerstandsband oefening voor het trainen van de buikspieren is de Plank.
Bij de variant met weerstandsband doe je een elastiek om je enkels. Vervolgens breng je jouw lichaam in de plank positie met je ellebogen en tenen op de grond. Nu zet je met de ene voet een stap naar de zijkant en vervolgens breng je hem weer terug naar het midden. Dit herhaal je met de andere voet.
Mountain Climbers
Een van de beste oefening met weerstandsbanden voor de buik is Mountain Climbers. Je doet de weerstandsband dan om de voorkant van je voeten en brengt je lichaam in een plank positie. Nu beweeg je een van je knieën naar je borst, terwijl je jouw buikspieren goed aanspant. Zet je been vervolgens weer terug in de beginpositie en herhaal dit met het andere been.
One-Arm Seated Row
Je rug trainen thuis gaat wat lastiger zonder gewichten, maar je rug trainen met weerstandsbanden kan ook! Een goede weerstandsband oefening die je dan kunt doen is de One-Arm Seated Row. Bij deze oefening ga je op de grond zitten met je benen gestrekt. De ene kant van de weerstandsband doe je om de voorkant van je voet en de andere kant houd je vast met de arm aan dezelfde kant. Houd je rug recht en trek de weerstandsband naar je toe. Laat hem vervolgens gecontroleerd weer naar voren gaan.
Reverse Fly
Met een weerstandsband kun je thuis zonder gewichten ook een variant van de Fly doen, namelijk de Reverse Fly. Dit doe je door een fitness elastiek vast te houden met beide handen. Dit houd je voor je lichaam. Vervolgens spreid je je armen zo wijd mogelijk, zodat je de fitness band uit elkaar trekt. Je laat de spanning vervolgens iets gaan en spreidt daarna je armen weer. Houd tijdens deze hele beweging je rug goed recht.
Biceps Curl
Wist je dat er ook oefeningen met weerstandsbanden voor de armen zijn? Zo kan je met een fitness elastiek de Biceps Curl doen. Ga met je ene been een stuk voor je andere been staan. Breng de knie van je achterste been naar de grond. Bind de ene kant van de weerstandsband om je voorste voet en houd de andere kant vast de hand aan dezelfde zijde. Trek nu de weerstandsband richting je buik en laat de spanning langzaam weer los.
Triceps Pushdown
De Triceps Pushdown kan je ook gewoon met een weerstandband doen. Hierbij houd je de weerstandsband met beide handen vast. Je legt jouw rechterhand op de voorkant van je linkerschouder. Nu beweeg je jouw linkerhand omlaag en vervolgens weer langzaam omhoog. Herhaal dit daarna met de andere kant.
Je weet nu hoe je kunt trainen met weerstandsbanden. Maar hoe maak je een goed trainingsschema voor jezelf? En waar moet je nu precies op letten om op de juiste manier te trainen? Volg het concrete stappenplan in onze Powervrouw Bundel om beter te presteren én sneller je bodygoals te behalen.
Al duizenden anderen vrouwen hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.