Trainen met een barbell of toch liever met dumbbells?
Dumbbells (halters) en barbells (halterstangen) zijn de twee meest gebruikte instrumenten in de sportschool. Je kunt vrijwel alle oefeningen die je met een barbell doet ook met een dumbbell uitvoeren, maar wat is nu eigenlijk het verschil? De discussie of je beter met een barbell of dumbbells kunt trainen bestaat al jaren. Wat zijn de belangrijkste verschillen? En wat is de meest effectieve optie voor spiergroei? We zetten de voor- en nadelen hier voor je op een rij.
Krachttraining met een barbell
Misschien heb je wel eens gehoord van mechanische spanning. Dit is een van de belangrijkste motoren voor spiergroei. Hoe harder je moet werken om een gewicht op te tillen, hoe meer mechanische spanning er ontstaat. Om deze spanning te creëren, zijn compound oefeningen belangrijk. En laat je compound oefeningen nu net heel goed kunnen uitvoeren met een barbell. Met een barbell creëer je meer mechanische spanning dan met dumbbells. Dit komt door de volgende twee redenen:
- Met een barbell kun je meer gewicht tillen
Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat krachtsporters 17% meer gewicht kunnen tillen met Barbell Bench Press in vergelijking met de Dumbbell Bench Press? Dit komt door de stabiliteit die de barbell biedt. Bij bewegen met een barbell hoef je minder moeite te doen om stabiel te blijven dan bij oefeningen met dumbbells.
- De barbell is makkelijker in gebruik
Zoals je misschien wel weet is het veel makkelijker om een stang op je schouders te plaatsen en bijvoorbeeld een Back Squat uit te voeren in plaats van zware dumbbells op je schouders te tillen. Het in positie komen met dumbbells kost je vaak veel meer energie.
- Meer progressive overload
Daarnaast kun je barbell oefeningen meestal verhogen met 1,25 kg aan elke kant. Bij dumbbells ben je bijna altijd genoodzaakt om 2 kg toe te voegen per hand. Dit zorgt ervoor dat je minder snel vooruitgaat en minder snel progressive overload kan toepassen.
Dit zijn de 9 meest effectieve barbell oefeningen ->
Trainen met dumbbells
Trainen met een barbell biedt meerdere voordelen, maar dat betekent niet dat je dumbbells links hoeft laten liggen. Krachttraining met dumbbells heeft ook zo zijn voordelen.
- Soms een hogere spieractivatie
Het belangrijkste voordeel van dumbbells is dat ze in sommige gevallen een hogere spieractivatie veroorzaken. Dit komt waarschijnlijk doordat je een iets groter bewegingsbereik hebt. Je beweegt de halters namelijk in een meer natuurlijke baan die past bij je lichaamsstructuur.
- Je lichaam in evenwicht
Een ander belangrijk voordeel van dumbbells is dat je altijd in evenwicht traint. Dit betekent dat je ‘sterke’ kant je ‘zwakke’ kant niet kan compenseren. Dit kan wel gebeuren als je met een halterstang traint.
Dit zijn de 15 beste dumbbell oefeningen (met video) ->
Barbell vs dumbbells
Dus kun je nu beter trainen met een barbell of met dumbbells? Work-outs met beide fitness tools hebben zo hun voor- en nadelen.
Oefeningen met een barbell zorgen voor meer mechanische spanning, maar dumbbells zorgen bij bepaalde oefeningen weer voor een hogere spieractivatie.
Kies er daarom voor om zowel dumbbells als barbells in je trainingen te gebruiken. Misschien heeft de ene sporter meer behoefte aan de voordelen van dumbbells en de ander juist aan de voordelen van barbells. Luister altijd goed naar je lichaam en kom erachter wat voor jou het beste werkt.
Ben je op zoek naar goede compound oefeningen? Of kun je wel een nieuw trainingsschema gebruiken? Om optimaal resultaat te bereiken, raden we onze hardcopy Powervrouw Bundel aan. Hierin vind je niet alleen info over krachttraining, voeding en mindset, maar leer je ook hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema maakt. Alle informatie die je nodig hebt als startende of meer gevorderde vrouwelijke krachtsporter in één hardcopy boek.
Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit boek besteld en fantastische resultaten behaald. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.
Ontdek:
✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema samenstelt voor thuis of in de gym (+ voorbeelden)
✓ Welke oefeningen echt goed zijn om te doen en welke spiergroepen je hiermee traint
✓ Hoe vaak je moet trainen en hoeveel sets en reps je moet doen
✓ Hoe je de juiste structuur aanbrengt in jouw work-outs
✓ Wat je kunt doen om nog meer uit je trainingen te halen
Download gratis inkijkexemplaar ->
Bronnen: