Is chocola gezond? 8 redenen om juist wél chocola te eten
Welke vrouw houdt er nu niet van een lekker stuk chocola? Zeker als we ongesteld zijn gaan er wel eens wat repen chocola doorheen. Meestal gaat dit gepaard met een schuldgevoel... Maar is chocola gezond? Ja zeker, mits je kiest voor de juiste soort chocola! In dit blog vind je 8 redenen waarom je juist wél chocola moet eten en leg ik uit welke chocola en hoeveel je dan moet eten.
Cacao is een enorm goede bron van magnesium en antioxidanten. Chocola wordt gemaakt van cacao (behalve witte chocola) en biedt daarom verschillende voordelen voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid.
1. Goed voor de opbouw van spieren, botten en tanden
Het eten van chocola heeft een positieve invloed op de opbouw van spieren, botten en tanden. Dit komt door de aanwezigheid van het mineraal magnesium.
2. Minder spierpijn en spierkrampen
Wist je dat chocola en spierkrampen of spierpijn ook iets met elkaar te maken? Het stofje magnesium is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van melkzuren uit je spieren. Daardoor kan het eten van chocola spierkrampen en spierpijn verminderen.
3. Hogere weerstand
De antioxidanten in chocola verhogen je weerstand, waardoor je beter bestand bent tegen ziektes.
4. Minder last van menstruatiepijn
Doordat magnesium de spieren helpt te ontspannen, vermindert het ook de menstruatiepijn.
5. Minder stress en somberheid
Magnesium is een bestandsdeel van het gelukshormoon serotonine. Hierdoor kan het eten van chocola helpen om stress, sombere gevoelens, geprikkeldheid en depressies te verminderen.
6. Veroudering tegengaan
In rauwe cacao zitten enorm veel antioxidanten (veel meer dan in blauwe bessen). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en gaan zo veroudering tegen.
7. Minder kans op hart- en vaatziekten
Antioxidanten hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten. Hierdoor kan het eten van chocola de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
8. Lagere bloedsuikerspiegel
Magnesium kan je bloedsuikerspiegel verlagen. Ook kan het de insulinegevoeligheid van je cellen verhogen. Door dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen kun je daardoor ook de kans op diabetes type 2 verminderen.
Waarom verlang je soms zo naar chocola?
Trek in chocola kan ontstaan doordat je trek hebt in iets zoets. Maar er zijn ook andere redenen die voor deze trek kunnen zorgen, zeker als je specifiek trek hebt in chocola en niet in iets anders zoets. Vaak ontstaat deze trek door een tekort aan magnesium. Bij stress of chronische vermoeidheid plas je veel meer magnesium uit en kun je hier dus snel een tekort aan krijgen. Je krijgt dan trek in producten die veel magnesium bevatten, zoals chocola.
Vlak voor of tijdens je menstruatie heb je misschien last van menstruatiepijn of sombere gevoelens. Chocola kan dit verminderen, waardoor je hier behoefte aan kunt hebben.
In dit blog lees je waarom je soms trek hebt in zoet (of juist in zout) ->
Welke chocola is gezond?
Nu vind je het misschien wel wat vreemd dat het antwoord 'Ja' is op de vraag 'is chocola gezond?' Het is ook niet zo dat alle soorten chocola gezond zijn. Veel soorten bevatten namelijk een grote hoeveelheid suiker en dat is niet goed voor je lichaam.
Om zoveel mogelijk te profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocola en zo min mogelijk van de nadelen (veel suiker), kun je het beste kiezen voor een zo puur mogelijke vorm van chocola. Kies in ieder geval altijd voor chocola met minimaal 70% rauwe cacao.
Maar ik lust geen pure chocola...
Veel vrouwen vinden het lastig om over te stappen op pure chocola. De smaak is wat bitter en minder zoet. Je kunt jezelf hier echter wel aan laten wennen door steeds voor een iets meer pure chocola te kiezen. Zo kun je langzaam aan de smaak wennen.
Hoeveel chocola moet je per dag eten?
Vanaf 10 gram pure chocola (min. 70%) per dag kun je al profiteren van alle bovenstaande gezondheidsvoordelen. Ondanks dat pure chocola dus heel gezond is, is het ook weer niet goed om hier enorme hoeveelheden van te eten. Je kunt daarom het beste dagelijks niet meer dan 25 gram pure chocola eten.
Chocola toevoegen aan een gezond eetpatroon
- Wanneer het gaat om chocolade, vergeet niet: "Hoe donkerder, hoe beter!" Kies voor pure chocolade met minstens 70% cacao om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen.
- Heb je last van spierpijn na een intensieve training? Chocolade to the rescue! Dankzij het magnesium kan chocolade helpen bij het verminderen van spierkrampen en pijn. Het is meteen een lekkere beloning voor jezelf.
- Onthoud: alles met mate! Hoewel chocolade gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om niet te overdrijven. Geniet dagelijks van maximaal 25 gram pure chocolade om in balans te blijven en van die chocolade te blijven genieten.
Wil je meer tips over het aanpassen van je voedingspatroon en het opbouwen van spiermassa? Dan raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. In dit hardcopy boek vind je wetenschappelijk onderbouwde info, handige stappenplannen en oefeningen die jou helpen je droomlichaam te bouwen.