Hardlopen en krachttraining combineren: 5 slimme tips
Vaak wordt gedacht dat hardlopen en krachttraining niet goed te combineren zijn. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je als krachtsporter veel spieren zou verliezen bij het hardlopen. Hardlopen is echter wel heel goed voor krachtsporters en andersom is krachttraining ook goed voor hardlopers. Maar hoe combineer je dit dan?
Waarom hardlopen en krachttraining een goede combi is
Eerst wil ik je uitleggen waarom hardlopen en krachttraining een goede combi is. Voor krachtsporters is hardlopen goed, omdat het je energie- en testosteronlevel een boost geeft en de bloedcirculatie in je spieren bevordert. Dit heeft een positieve invloed op je krachtprestaties, waardoor je meer spiermassa opbouwt. Verder is hardlopen goed voor je uithoudingsvermogen en je gezondheid.
Voor hardlopers is het goed om aan krachttraining te doen omdat het de kracht en coördinatie verbetert. Dit zorgt ervoor dat je sneller kan hardlopen. Daarbij zetten hardlopers die aan krachttraining doen hun passen efficiënter, waardoor ze zuiniger lopen. Verder zorgen sterkere spieren ervoor dat je minder snel een blessure oploopt tijdens het hardlopen.
Zo combineer je hardlopen en krachttraining: 5 tips
Tip 1: Leg de focus op wat jij belangrijk vindt
Of je het beste eerst een krachttraining kan doen of eerst kan gaan hardlopen, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Als je naast je krachttraining wilt gaan hardlopen, kan je het beste starten met krachttraining. Ben je een hardloper en wil je jouw spieren sterker maken? Ga dan eerst hardlopen en doe daarna een krachttraining.
Tip 2: Train niet langer dan een uur achter elkaar
Je kan een krachttraining en een hardloopsessie achter elkaar doen. Let er dan wel op dat je niet langer dan een uur achter elkaar traint. Na 45 minuten begint je cortisol namelijk toe te nemen, waardoor je jouw lichaam extra uitput. Dit kan op den duur leiden tot verminderde prestaties, oververmoeidheid en blessures.
Doe je eerst een hardloopsessie en ga je daarna krachttrainen? Na 45 minuten trainen daalt ook je testosteronniveau, waardoor je minder spiermassa opbouwt. Het is dan dus nog belangrijker om niet te lang achter elkaar te trainen.
Lees hier hoe lang je het beste kunt trainen ->
Tip 3: Train je hele lichaam
Je wilt misschien vooral je benen versterken, maar het is belangrijk om je hele lichaam te trainen. Voor het hardlopen zijn sterke buik- en rugspieren ook belangrijk. Daarbij is het beter om je hele lichaam te trainen, zodat alles in de juiste verhouding blijft.
Tip 4: Zorg voor voldoende hydratatie
Als je hardlopen en krachttraining met elkaar combineert, zweet je ook meer. Het is dan nog belangrijker om goed te hydrateren. Je spieren bestaan voor wel 70 tot 80% uit vocht. Je hebt voldoende vocht nodig om je spiermassa te laten groeien. Daarbij leidt te weinig hydratatie ook tot prestatievermindering, waardoor je minder goede resultaten behaalt.
Tip 5: Eet voldoende
Veel krachtsporters zijn bang dat ze spiermassa verliezen als ze gaan hardlopen. Je verliest echter alleen spiermassa tijdens het hardlopen als je te weinig eet. Hier is dus heel eenvoudig iets aan te doen: zorg ervoor dat je voldoende voeding binnenkrijgt en dan met name eiwitten. Ga ook niet hardlopen op een nuchtere maag, maar eet iets van tevoren. Je lichaam zal dan die voeding verbranden in plaats van je spiermassa.
In het KVV Magazine kun je nog veel meer lezen over hardlopen en krachttraining en in elke editie vind je ook een trainingsschema en een weekmenu. Het magazine staat vol no-nonsense info, inspirerende verhalen en praktische tips. Leuk om te lezen, motiverend en je leert hoe je sneller en makkelijker jouw bodygoals behaalt!
Heb jij jouw exemplaar al gereserveerd?