Deadlift jij op de juiste manier? 5 veelgemaakte fouten
De Deadlift is een van de beste compound oefeningen. Deze oefening mag dan ook zeker niet missen in jouw schema. Veel vrouwen voeren deze oefening niet (helemaal) juist uit. Daardoor presteren ze minder goed, halen ze minder goede resultaten en kunnen ze zelfs blessures oplopen. Waar moet je nu echt op letten als je Deadlifts doet? In dit artikel vind je 5 veelgemaakte fouten.
Romanian Deadlift
Er zijn verschillende varianten op de gewone Deadlift, zoals de Romanian Deadlift en de Sumo Deadlift. Je zou misschien denken dat je met de normale Deadlift de meeste resultaten behaalt. Dat is echter niet zo. Je kunt beter kiezen voor de Romanian Deadlift.
Met de Romanian Deadlift train je de spieren in een meer volledige bewegingsbaan. Daardoor behaal je ook beter resultaat. Ook belast je de onderrug minder met deze variant. De oefening is makkelijker uit te voeren en de kans op blessures is kleiner.
Omdat je dus veel beter voor de Romanian Deadlift kan kiezen, vind je in dit artikel de vijf veelgemaakte fouten bij deze variant. Sommige van deze fouten gelden ook voor de gewone Deadlift
Thuis trainen
Train je thuis? Dan kun je de Single Leg Romanian Deadlift doen met wat gewicht in één hand. Dit is een goede variant voor thuis die ook redelijk zwaar is met weinig gewicht.
Starten met deadliften
Deadlift je nog niet? Ga dit dan sowieso doen! Als je in de sportschool sport, kun je kijken of je eerst een trap bar kunt gebruiken. Hiermee wordt het gewicht anders verdeeld en is de oefening makkelijker uit te voeren. Vraag de eerste paar keer dat je deze oefening doet aan je sportmaatje of iemand in de gym of hij / zij je kan spotten. Deze persoon kan dan zien wat er beter kan en je tips geven, zodat je de juiste techniek aanleert.
Veelgemaakte fouten bij het deadliften
1. Een kromme rug
Net als bij de meeste oefeningen is het belangrijk dat je rug niet bol is bij het deadliften. Je rug moet echter ook weer niet te hol zijn, want dat kan ook voor onnodige schade zorgen. Houd je rug daarom recht of iets hol tijdens de hele oefening.
2. Barbell te ver laten zakken
Het grote voordeel van de Romanian Deadlift is dat je hiermee een groter bewegingsbereik hebt dan met de gewone Deadlift. Daardoor kun je er meer uithalen. Hiervoor hoef je echter niet de barbell helemaal tot de grond te laten zakken. Dit legt extra druk op je onderrug. Of je buigt je knieën dan meer, waardoor de focus minder op je hamstrings ligt. Je kunt de barbell het beste laten zakken tot net onder de knie ongeveer halverwege je scheenbeen.
3. Langzaam omhoog komen
Langzaam omhoog komen lijkt misschien extra zwaar, maar het biedt absoluut geen voordelen. Hiermee belast je de onderrug alleen maar. Kom daarom explosief omhoog, zodat je de kracht echt vanuit je benen haalt.
4. Naar voren leunen
Als we buigen in het dagelijks leven, duwen we de heupen vaak niet naar achter. Daarom kan dit wat onwennig aanvoelen en kun je naar voren gaan leunen. Het is dan echter niet een Romanian Deadlift meer, maar een Stiff-Legged Deadlift. Je traint de hamstrings en de billen dan minder goed. Let er dus op dat je je heupen wel goed naar achteren brengt als je naar beneden buigt.
5. Knieën te veel buigen
Dit punt hebben we eigenlijk ook al genoemd bij fout 2. Het kan echter ook zo zijn dat je niet te ver naar voren buigt en toch je knieën te veel buigt. Bijvoorbeeld omdat je dit gewend bent met normale Deadlifts of omdat je hamstrings nog niet zo ver kunnen strekken. Buig je knieën alleen licht en ga eventueel eerst minder ver omlaag om de beweging goed aan te leren.
Jouw bodygoals behalen
Wat zijn de beste krachttraining oefeningen die je kunt doen? Hoe deel je ze in je schema in en hoeveel dagen per week ga je trainen? Hoeveel sets en reps kun je het beste doen en hoe haal je het optimale uit je training?
Met onze hardcopy Powervrouw Bundel leer je stap voor stap hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema maakt. Ook leg ik je uit hoe je het meeste uit je trainingen haalt. Maar dat is niet het enige: je leert tevens hoe je jouw voedingspatroon stap voor stap aanpast, hoe je jezelf motiveert en je gedrag verandert en hoe je optimaal kunt herstellen.
Alle informatie die je nodig hebt als vrouwelijke krachtsporter gebundeld in een prachtig vormgegeven hardcopy boek, waarmee je gegarandeerd jouw bodygoals behaalt.