Calorie cycling: moet je meer eten op trainingsdagen?
Je kunt elke dag hetzelfde aantal calorieën eten, maar je kunt er ook voor kiezen om meer te eten op je trainingsdagen. Op je rustdagen eet je dan juist minder calorieën. Dit wordt ook wel calorie cycling genoemd. Is het goed om dit te doen en welke invloed heeft dit op je resultaat?
Zorgt calorie cycling voor betere resultaten?
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar calorie cycling. Daardoor kan niet met zekerheid worden gezegd of dit voor betere resultaten zorgt. Wel zou het een positieve invloed kunnen hebben bij halfgevorderde krachtsporters.
Bij halfgevorderde krachtsporters ligt de duur van de anabolische periode (waarin spiermassa wordt hersteld en opgebouwd) na een training tussen de 16 en 24 uur. Een groot deel daarvan valt dan op de trainingsdag, zeker als je vroeg in de ochtend sport. Je lichaam kan de extra energie die je binnenkrijgt dan deels gebruiken voor de opbouw van spiermassa.
Bij beginners is de anabolische periode langer dan 24 uur, waardoor calorie cycling minder interessant is voor hun resultaat.
Makkelijker vol te houden
Een andere reden om voor calorie cycling te kiezen is dat het ervoor kan zorgen dat je jouw voedingspatroon makkelijker kunt volhouden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die aan calorie cycling deden meer tevreden zijn over hun voedingspatroon (1).
Dit is met name het geval als jouw voedingspatroon gericht is op gewichtsverlies. Een dag minder eten dan je behoefte is makkelijker als je weet dat je binnenkort weer een dag meer calorieën mag eten. Ondanks dat dit betekent dat je op de laag Kcal dagen nog minder calorieën mag eten dan wanneer je jouw calorieën niet cyclet.
Waar moet je op letten bij calorie cycling?
Als je kiest voor calorie cycling, is het belangrijk dat je op een aantal punten let. Eerst moet je kijken hoeveel calorieën je nu in een week eet. Daarna verdeel je deze calorieën over de verschillende dagen, waarbij je ervoor zorgt dat je op trainingsdagen meer eet dan op rustdagen.
Het is wel belangrijk dat je eiwitinname op rustdagen net zo hoog is als op trainingsdagen. Aan het aantal gram eiwitten dat je dagelijks binnenkrijgt verandert dus niets. Dit betekent dat je alleen de hoeveelheid koolhydraten en vetten kunt minimaliseren.
Conclusie
Je hoeft dus niet per se meer calorieën te eten op trainingsdagen. Als je dit niet doet, zal je ook goede resultaten behalen. Ben je al meer gevorderd? Dan kan calorie cycling wel een positieve invloed hebben op je resultaat. Daarbij kan calorie cycling ervoor zorgen dat je voedingspatroon makkelijker vol te houden is, met name als je wilt afvallen. Je kunt hier eens mee testen om te kijken of dit voor jou werkt.
Soms zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je wel en niet moet geloven. De informatie op internet spreekt elkaar vaak tegen. Met een concreet stappenplan dat wetenschappelijk onderbouwd is weet je zeker dat je het op de juiste manier doet. Je stelt het belangrijkste voorop en je weet precies wat je wanneer moet doen. Dit concrete stappenplan vind je in onze Powervrouw Bundel.
Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.
Aan de slag ->
Bronnen:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018593/