Afvallen zonder dieet: 9 tips om intuïtiever te eten
Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn: afvallen zonder dieet. Kun je echt gewicht verliezen zonder calorieën te tellen? Door alle dieethypes zou je bijna denken dat dat niet mogelijk is, maar het kan zeker wel. Het is ook nog eens makkelijker vol te houden én je kunt gewoon genieten. Hier vind je 6 tips om intuïtiever te eten en zo af te vallen zonder dieet.
1. Eet langzaam
Je herkent het vast wel: je zit lekker met vrienden te eten en je besluit nog een klein gerecht te nemen. Je hebt namelijk nog trek en je maag voelt niet echt vol. Nadat je dit hebt opgegeten, zit je ineens propvol. Hoe kan dat toch?
De verklaring is eigenlijk heel simpel: pas een kwartier na het eten treed je verzadigingsgevoel op. Eigenlijk was je dus al verzadigd, maar je was je hier nog niet bewust van. Om te voorkomen dat je door blijft eten terwijl je verzadigd bent, kun je het beste langzaam eten. Je merkt dan eerder dat je verzadigd bent, waardoor je minder eet.
Langzaam eten heeft trouwens nog een groot voordeel bij het afvallen zonder dieet: je geniet veel meer van het eten.
2. Haal nutriëntrijke producten in huis die je lekker vindt
Broccoli, zalm, spruitjes, bonen en aubergine: allemaal heel gezond, maar misschien vind je een van deze producten helemaal niet lekker. Het heeft geen zin om het dan in huis te halen. De kans is groot dat het in de vuilnisbak belandt.
Eet je het toch met tegenzin op? Grote kans dat je daarna iets lekkers neemt als 'beloning'. Of misschien eet je de maaltijd maar half op en haal je daarna een afhaalmaaltijd. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk...
Kies daarom voor nutriëntrijke producten die je lekker vindt en laat de rest lekker in de supermarkt liggen. Hangt er een prijskaartje aan een nutriëntrijk voedingsmiddel dat je graag eet? Kijk dan of je het ergens goedkoper kunt vinden, in bulk kunt inkopen of het gewoon kunt kopen en kunt besparen op een ander product.
Afvallen zonder dieet wordt veel leuker en makkelijker als je koelkast vol ligt met nutriëntrijke producten waarvan je echt kunt genieten. Ook al mag je alles en kun je dus gewoon een afhaalmaaltijd halen of wat snacks eten, met lekkere, nutriëntrijke producten in huis kies je hier veel vaker voor.
3. Geniet van iets lekkers als je hier echt zin in hebt
Bij het afvallen zonder dieet mag je op elk moment van de dag alles eten wat je lekker vindt. Maar doe dit wel alleen als je hier echt zin in hebt. Dus niet omdat je je verveelt, omdat je stress hebt of omdat je vrienden dit ook eten. Heb je er eigenlijk helemaal niet zo'n trek in? Eet het dan ook niet!
Op het moment dat je wel echt zin hebt in iets lekkers, kun je dit gewoon eten. Maar geniet hier dan ook van!
Lees hier hoe je emotie-eten tegengaat ->
4. Stop met eten als je vol zit
Het is heel fijn als je op tijd kunt herkennen wanneer je verzadigd bent door langzaam te eten. Maar wat doe je als je vol zit en je bord nog niet leeg is? Of als je ondanks je volle maag ook nog graag het dessert wilt proeven? Heel simpel: stop gewoon met eten.
Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is ook zonde om de restjes op je bord weg te gooien. Gelukkig kun je tegenwoordig in veel restaurants vragen of je het kunt meenemen, zodat je hier later thuis nog van kunt genieten. Thuis kun je de restjes ook gewoon bewaren, bijvoorbeeld voor een lunch de volgende dag. En bij vrienden of familie? Schep dan gewoon eerst wat minder op en neem eventueel een tweede portie. Dat kun je thuis natuurlijk ook doen.
Wil je toch nog iets proeven in een restaurant of bij vrienden of familie? Neem dan een klein hapje van een vriend(in) of familielid. Of zorg er al eerder voor dat je wat ruimte bewaart voor het dessert.
5. Pak alleen een kleine portie
Dit geldt dus voor maaltijden, maar ook voor de snacks die je eet als tussendoortje. Het is vooral belangrijk bij producten die veel calorieën bevatten (zoals nootjes) en producten die nutriëntarm zijn (chips, koekjes etc.). Hier kun je al snel veel van eten. En zeg nou zelf: heb je echt wat geproefd van elk chippie uit die hele zak chips of proefde je alleen de eerste en de laatste paar?
Beter is het om een kleine portie te pakken en de rest weer terug te leggen achterin de kast. Zo eet je er niet onbewust veel van en kun je er ook meer van genieten!
6. Besef welk effect voeding heeft op jouw lichaam
Je mag echt wel die pizza als avondeten, want bij het afvallen zonder dieet mag alles. Maar weet je zeker dat je dat ook echt wilt? Daarna voel je je waarschijnlijk moe en belabberd en heb je minder aan je avond. En morgen moet je weer werken of studeren: hoe goed denk je dat dat gaat als je vanavond niet de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt?
Natuurlijk ga je niet dood van een keertje pizza eten, maar het bevat nu eenmaal veel minder nutriënten dan een gezonde maaltijd. Dus een keertje kan echt wel, maar vraag jezelf af of je echt zoveel trek hierin hebt. Vaak genoeg kies je dan toch voor een gezonde maaltijd. Of je eet naast het stuk pizza ook wat rauwkost en je drinkt een eiwitshake. Af en toe kun je dus echt wel genieten van alleen een pizza, maar op sommige dagen heb je hier misschien eigenlijk toch niet echt zin in!
7. Eet mindful
Als je mindful eet, wordt het eten beter verteerd én je geniet er meer van. Daarbij is de kans op emotie-eten kleiner, omdat je er met je volle aandacht bij bent. Bij mindful eten gebruik je al je zintuigen en eet je langzaam. Je bent helemaal in het moment en je aandacht ligt alleen bij het eten.
Wil je hier meer over weten? Lees wat de voordelen zijn en doe een oefening om mindful te leten eten ->
8. Drink voldoende water
Wist je dat dorst vaak verward wordt met honger? Vaak eten we dus terwijl we eigenlijk gewoon dorst hebben! Dat is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om voldoende water te drinken. En het is natuurlijk ook heel gezond: ons lichaam heeft water nodig onder andere om afvalstoffen af te voeren.
Sowieso is het aan te raden om gedurende de dag voldoende te drinken. Drink ook eerst een glas water als je denkt dat je honger hebt. Heb je daarna nog steeds honger? Ga dan pas iets eten.
Houd je niet zo van water? Kies dan vaker voor thee of water met een smaakje. Kokoswater lest trouwens ook de dorst en is ontzettend gezond.
9. Herken wat jouw lichaam nodig heeft
Vaak vinden we het lastig om te herkennen wat ons lichaam nodig heeft. De andere tips in dit artikel gaan je hier ook al bij helpen, zoals langzaam eten, mindful eten en water drinken als je denkt dat je honger hebt.
Maar hoe herken je nu wanneer je honger hebt en wanneer het alleen maar trek is? Als je honger hebt, merk je dit ook echt aan je lichaam. Zo kan je maag knorren, je kunt je slap voelen en je kunt een energiedip hebben. Trek is echt mentaal en voel je dus niet in je lichaam. Daarbij krijg je vaak ineens trek, terwijl een hongergevoel geleidelijk komt opzetten. Wel is het zo dat je hongergevoel ook ineens kan ontstaan wanneer je gaat ontspannen na een stressvolle situatie, een spannend moment of hard werken of studeren.
Een goede manier om te herkennen of je honger of trek hebt, is jezelf afvragen of je nu graag kwark of een appel zou eten. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk honger. Is dat niet zo en wil je alleen een chocoladereep eten? Dan gaat het waarschijnlijk om trek.
Als je trek hebt, kun je zeker wel wat chocola eten. Maar kies dan weer voor een kleine portie. Heb je honger? Dan kun je beter kiezen voor een voedzame maaltijd of snack. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je honger én trek hebt. Eet dan eerst een voedzame maaltijd of snack en daarna iets waar je echt trek in hebt. Als je direct die chocoladereep openmaakt terwijl je honger hebt, is de kans namelijk heel groot dat het binnen enkele seconden in één keer op is.
Stap voor stap je leefstijl aanpassen en kilo’s verliezen
Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en kilo’s verliest. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en blijvend gewicht verliest.
In dit hardcopy boek leer je onder andere:
✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke voedings- en trainingsschema samenstelt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen
Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!