Waarom je ook af en toe moet genieten van iets lekkers + alles over de 80/20 regel

on

Je wilt snel je doelen behalen en daarom wil je nu alleen nog maar gezond gaan eten. Maar weet je dat het ook goed is om af en toe te genieten van iets lekkers? In dit artikel leggen wij je uit waarom dat zo is en lees je alles over de 80/20 regel.

Waarom je af en toe iets lekkers moet eten

Een streng dieet waarbij je nooit iets lekkers mag houden de meeste mensen niet lang vol. Na een aantal weken of maanden stoppen zij ermee. Ze verliezen dan geen gewicht meer en komen vaak zelfs weer aan. Je denkt misschien dat je met een streng dieet sneller je doelen behaalt, maar vaak is dat dus juist niet het geval.

Als je een gezond voedingspatroon aanhoudt en af en toe ook iets lekkers eet, maak je de weg naar je doelen toe veel aangenamer. Je hoeft niet maanden- of jarenlang jezelf alles te ontzeggen. Je mag toch ook best genieten van de weg ernaartoe?

- Advertentie -

Ook leer je jezelf zo een eetpatroon aan dat je je hele leven kunt blijven volhouden, zodat je straks je droomlichaam blijft behouden en je gezond en fit blijft voelen.

De 80/20 regel

Misschien heb je wel eens gehoord van de 80/20 regel. Volgens deze regel moet 80% van je voeding bestaan uit gezonde, nutriëntrijke voedingsmiddelen en 20% uit producten die je lekker vindt. Dit vinden wij zelf ook een goede richtlijn. Maar hoe pas je dit nu toe in de praktijk? Moet je berekenen hoeveel calorieën je mag besteden aan iets lekkers of hangt het af van de grootte van het voedingsmiddel?

De 80/20 regel moet je niet te letterlijk nemen. Je hoeft dus niet exact te gaan bepalen hoeveel koekjes of chips je mag eten. Het is wel een goede richtlijn die je kunt volgen, maar je hoeft je hier dus niet exact aan te houden. Zolang je maar weet dat je niet de helft van je calorieën uit ongezonde producten moet halen of bij de helft van je maaltijden voor ongezonde producten kiest.

Je hoeft niet altijd per se iets lekkers te eten. Als jij op een dag geen trek hebt in iets ongezonds, kun je natuurlijk ook gewoon alleen maar gezonde voedingsmiddelen eten. Heb je een andere dag meer zin om te cheaten? Dan kun je weer wat meer lekkere dingen eten, zolang je het maar een beetje binnen de perken houdt. Maak dus geen exacte berekeningen en maak ook geen misbruik van de 80/20 regel. Eet wat lekkers als je daar echt trek in hebt en gebruik de regel juist om een gezonde relatie te krijgen met voeding.

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link