Waarom gaap je soms tijdens het sporten?

on

KVV Magazine

– Inkijkexemplaar –

Als je zelf gaapt of iemand ziet gapen tijdens het sporten, vind je dat misschien nogal vreemd. Is het een teken van verveling of luiheid? Waarschijnlijk geen van beiden. Maar waarom gapen we dan tijdens het sporten?

Waarom gapen we?

Soms wordt gedacht dat we gapen omdat ons lichaam zuurstof nodig heeft, maar uit onderzoek is gebleken dat dat niet klopt. Waarom we nu eigenlijk gapen is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel verschillende theorie├źn.

Afkoelen

Wat wel bekend is over gapen is dat het ervoor zorgt dat ons hartritme en onze bloeddruk stijgen. Door het bewegen van de kaak verbetert gapen ook de bloeddoorstroming in ons hoofd. Waarschijnlijk koelt ons hoofd hiervan af, omdat de temperatuur van het bloed in de rest van ons lichaam standaard 0,2 graden lager is.

- Advertentie -

Als jouw lichaam tijdens het sporten warm wordt, ga je zweten. Zo koelt je lichaam zich af. Daarnaast kan het dus zijn dat je gaat gapen om je hersenen af te koelen.

Verbeterde hersenfunctie

Een betere doorbloeding van je hersenen zorgt waarschijnlijk voor een verbeterde hersenfunctie. Daarom gaap je meer als je moe bent: het gapen zorgt ervoor dat je je weet wat wakkerder en meer gefocust voelt.

Van bepaalde krachttraining oefeningen – zoals de Goblet Squat – is bekend dat ze je lichaam in de rest and digest modus laten komen. Oftewel: de zogenaamde rustmodus. Deze modus is gekoppeld aan slaap en rust. Je lichaam voelt zich dus ook moe en daarom gaap je bij dit soort krachttraining oefeningen waarschijnlijk vaker.

In dit premium blog vertelt Timo jou meer over krachttraining oefeningen en de rest and digest modus ->

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel

In deze bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link