Sporten met een mondkapje op: alles wat je moet weten

on

We zijn er inmiddels misschien al een beetje aan gewend: met een mondkapje op naar de sportschool. Er wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen bij binnenkomst in de sportschool, bij vertrek en in de kleedkamers. Ook wordt soms aangeraden om een mondkapje te dragen als je van de ene naar de andere oefening loopt. Maar is het ook een goed idee om tijdens het doen van je fitness oefeningen een mondkapje te dragen? In dit artikel lees je hier alles over.

Heeft het zin?

Over het nut van het dragen van een mondkapje tijdens het sporten of in het algemeen zijn verschillende meningen. Het lijkt erop dat een mondkapje druppeltjes kan tegenhouden die via de mond of neus worden uitgeademd. Hierdoor besmet je anderen minder snel met het coronavirus en verklein je wellicht ook de kans dat ze jou besmetten.

Hoe effectief mondkapjes zijn is eigenlijk nog onvoldoende onderzocht. Maar in het algemeen geldt natuurlijk: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Hierbij is het wel belangrijk dat je het mondkapje op de juiste manier op en af doet en er hygiĆ«nisch mee omgaat. Anders wordt de kans dat je zelf besmet raakt hoger.

- Advertentie -

Of het dragen van een mondkapje tijdens het sporten nut heeft is dus ook niet helemaal duidelijk. Echter brengt het dragen van een mondkapje tijdens het sporten wel meer nadelen met zich mee. Het is belangrijk om hier ook rekening mee te houden.

Nadelen van sporten met een mondkapje

Als je erover nadenkt om te sporten met een mondkapje, is het belangrijk om te weten wat de nadelen zijn. Het is niet gevaarlijk, als je het tenminste verantwoordelijk doet. Wel kan het sporten met een mondkapje op je trainingsprestaties verminderen. Daarbij kan het zo zijn dat je kortademig of duizelig wordt, omdat je met een mondkapje op minder goed adem kunt halen. Ook sluiten de mondkapjes minder goed aan als je beweegt, waardoor het vaak nog steeds mogelijk is om anderen te besmetten.

Wel of niet sporten met een mondkapje op?

Of je wel of niet wilt sporten met een mondkapje op, is iets wat je zelf moet bepalen. Het heeft een nadelige invloed op je trainingsprestaties en het kan klachten met zich meebrengen. Aan de andere kant zou het dragen van een mondkapje wel het besmettingsgevaar kunnen verkleinen.

Het belangrijkste is dat je altijd de andere regels en adviezen blijft opvolgen. Houd anderhalve meter afstand van je medesporters, was je handen voor en na het trainen en ga niet sporten met verkoudheidsklachten.

Wil je sporten met een mondkapje op? Dan kun je het beste kiezen voor een papieren mondkapje, aangezien het ademhalen dan makkelijker gaat. Sport niet te intensief en let goed op of je last krijgt van klachten.

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link