Spiergeheugen of muscle memory: waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Maar bestaat dit ook echt en hoe werkt het dan? Er zitten in ieder geval geen kleine hersenen in je spieren, dat is zeker. In dit blog leggen wij je meer uit over spiergeheugen of muscle memory.
Hebben spieren geheugen?
Ja, je spieren hebben geheugen. Als je weer bent gaan trainen na een langere rustperiode, heb je misschien gemerkt dat je spieren weer snel zichtbaar waren. Spiergeheugen of muscle memory heeft te maken met de spiereiwitsynthese en de aanwezige celkernen.
Hoe werkt spieropbouw?
Voor spieropbouw oftewel spiergroei hebben je spieren een trainingsprikkel en eiwitten nodig. Door de trainingsprikkel ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie. De satelliet cellen die vlakbij de spier liggen verbinden zich met spiervezels en de celkernen geven spiercellen instructies voor het inbouwen van eiwitten. Hierdoor groeien je spieren.
Hoe werkt spiergeheugen?
De celkernen in je spiercellen geven de cellen instructies om eiwitten in te bouwen. Als een spiercel te groot wordt om door één kern te worden aangestuurd, maken de satelliet cellen nieuwe celkernen aan. Deze celkernen blijven lang bestaan, waardoor je spieren bij een trainingsprikkel na jaren niet trainen meer eiwitten inbouwen en snel groeien. Dit noemen we spiergeheugen of muscle memory.
Spiergeheugen maximaliseren met meer eiwitten
Als je een tijd niet hebt getraind en snel weer op je oude niveau wilt komen, kun je spiergeheugen maximaliseren door meer eiwitten te eten. Meer eiwitten eten dan 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag zorgt in het algemeen niet voor meer spieropbouw, maar in dit geval wél. Doordat je meer celkernen hebt die eiwitten kunnen inbouwen, kunnen er sneller meer eiwitten in de celkernen worden geplaatst. Wil je spiergeheugen maximaliseren? Eet dan ongeveer 2 - 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.
Bekijk onze ultieme lijst met eiwitrijke producten ->
Wat je NIET moet doen na een tijd niet trainen
Als je enkele maanden of jaren niet hebt getraind, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op je oude niveau komen. Toch is het belangrijk dat je niet te snel gaat. Was je eerst halfgevorderd en is je kracht nu zoveel afgenomen dat je weer een beginner bent?* Train dan ook als een beginner!
Sport de eerste paar maanden niet meer dan twee keer per week en verlaag je volume. Pak eerst weer lage gewichten en zorg ervoor dat je techniek in orde is. Waarschijnlijk kun je met redelijk grote stappen weer snel op je oude niveau komen, maar doe eerst een stap terug. Als je dit niet doet, zal je sneller stagneren en niet meer vooruitkomen en verhoog je de kans op blessures of overreaching.
In dit blog lees je hoe je kunt bepalen wat jouw trainingsniveau is ->
Wil je weer beginnen met krachttraining? Dan raad ik je onze hardcopy Powervrouw Bundel aan. In dit boek vind je alle info over krachttraining, voeding & herstel die je nodig hebt én alle do’s en don’t voor het samenstellen van je eigen trainings- en voedingsschema!