Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Intensief getraind? Zo laat je jouw spieren optimaal herstellen
30 september 2023 
5 min. leestijd

Intensief getraind? Zo laat je jouw spieren optimaal herstellen

Optimaal herstel na je training is het geheime ingrediënt van een succesvolle sportroutine, vooral voor vrouwen die zich bezighouden met krachttraining. Te veel focus op de work-out zelf en te weinig op wat erna komt kan het vermogen om je spieren te herstellen en je fitnessdoelen te bereiken sterk belemmeren. Laten we eens dieper duiken in de wereld van post-workout herstel en enkele handige en makkelijke tips ontdekken om het meeste uit elke training te halen!

Voeding na de work-out

Eiwitten

Eiwitten zijn je beste vriend als het om het bevorderen van spierherstel gaat, maar dit betekent niet dat je direct na je laatste set een eiwitshake naar binnen moet werken. Wat eiwitten voor je work-out en een eiwitrijke maaltijd na je training zijn ideaal, alleen daar hoeft geen haast bij te zijn. Je kunt prima 6 uur tussen deze twee maaltijden laten. Dus, weg met die stress voor een directe post-workout eiwitshake!

Echte, volwaardige voeding is waar je naar moet streven voor je eiwitinname. Denk hierbij aan opties als kwark, eieren, kip, en peulvruchten, die allemaal boordevol eiwitten zitten. Zorg er niet alleen voor dat je voor en na je training eiwitten eet, maar ook dat je voldoende eiwitten eet op een dag (1,8 gram per kilo lichaamsgewicht).

Koolhydraten

Veel mensen denken dat je lichaam schreeuwt om koolhydraten na een zware training, maar eigenlijk is dit niet zo. Als je zorgt dat je een goede hoeveelheid eiwit binnenkrijgt binnen een aantal uren na je training (>20 g), dan hebben koolhydraten eigenlijk geen toegevoegde waarde voor je herstel. Dit maakt je post-workout maaltijdplan een stuk eenvoudiger!

Hydratatie

We weten allemaal dat water drinken belangrijk is, maar wist je dat het nog crucialer is na een stevige work-out? Hydratatie is essentieel voor elk aspect van onze gezondheid, inclusief spierherstel en functie.

Waarom is hydrateren zo belangrijk?

Wanneer we zweten, verliezen we niet alleen water, maar ook essentiële elektrolyten. Zonder voldoende hydratatie kan ons lichaam niet optimaal functioneren. Dit kan leiden tot vermoeidheid, krampen, duizeligheid en andere onaangename symptomen.

Hoeveel moet je drinken?

Een goede vuistregel is om minstens 500 ml water te drinken na een gemiddelde work-out. Maar als je veel hebt gezweet, heb je waarschijnlijk meer nodig. Luister naar je lichaam en drink als je dorst hebt, maar wacht niet tot je uitgedroogd bent.

Wat moet je drinken?

Water is natuurlijk een prima keuze, maar soms heb je iets extra’s nodig. Een hydraterende drank met elektrolyten kan helpen om verloren zouten sneller aan te vullen, wat vooral handig kan zijn na intensieve of lange trainingssessies. Een schijfje citroen in je water kan ook voor een verfrissende twist zorgen en je helpen om meer te drinken.

Tips om beter te hydrateren

  • Start je dag met een glas water om je hydratatie op peil te brengen.
  • Stel een herinnering in op je telefoon.
  • Zorg dat je altijd een waterfles bij de hand hebt, zeker tijdens het sporten.

Slaap en rust

Slaap is misschien wel het meest onderschatte aspect van herstel. Zonder voldoende slaap en rust kan je lichaam jouw spieren niet volledig herstellen en regenereren, waardoor de voordelen van je harde werk in de sportschool verloren kunnen gaan. Tijdens de slaap werkt het lichaam aan het herstellen van spierweefsel en het balanceren van hormoonniveaus, beide essentieel voor spiergroei en algemeen welzijn.

Hoeveel slaap heb je nodig?

De gemiddelde volwassene heeft tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, maar de exacte behoefte kan variëren. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te zorgen voor voldoende rust, vooral na intensieve trainingen.

Tips voor een betere nachtrust

  • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.
  • Creëer een donkere, koele en stille kamer om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Beperk de inname van cafeïne en alcohol, vooral in de uren voordat je naar bed gaat.
  • Probeer schermen minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Het blauwe licht van schermen kan namelijk de slaap beïnvloeden.

Rustdagen

Naast slaap zijn ook rustdagen in je fitness routine ook essentieel. Ze geven je spieren de kans om te herstellen en te groeien. Als beginnende krachtsporter kun je het beste 72 uur rust tussen je trainingen houden. Als halfgevorderde tussen de 24 en 36 uur en als gevorderde ongeveer 24 uur.

Doe je naast je krachttrainingen ook aan cardio of andere sporten? Zorg er dan voor dat je elke week ook minstens één volledige rustdag hebt waarop je helemaal niet sport. Luister altijd naar je lichaam als het om meer rust vraagt.

Herstel en menstruatie

De menstruatie kan voor veel vrouwen een uitdagende tijd zijn, vooral als je actief bent en regelmatig traint. Gedurende deze periode en de week daarvoor kunnen vrouwen vermoeidheid, pijn en ongemak ervaren, wat de motivatie en het vermogen om te trainen kan beïnvloeden.

Aangepaste work-outs

In de week voor en tijdens de menstruatie kan het nuttig zijn om je work-outs aan te passen aan hoe je je voelt. Dit kan betekenen dat je kiest voor lichtere en kortere sessies. Of voor activiteiten die minder intensief zijn, zoals wandelen of yoga.

Na je menstruatie ben je gedurende 1 tot 1,5 week juist sterker en heb je minder kans op blessures. Dan zou je bijvoorbeeld weer een extra krachttraining work-out kunnen doen, mits dit goed voelt.

Luister naar je lichaam

Het is vooral belangrijk om tijdens deze periode naar je lichaam te luisteren. Als je je moe en lusteloos voelt, forceer dan geen intensieve work-out. Geef jezelf de vrijheid om je routine aan te passen aan hoe je je voelt en om extra rustdagen in te plannen indien nodig.

Actief herstel

Actief herstel is een strategie om spierherstel te bevorderen. Het gaat hierbij om licht intensieve activiteiten die de bloedstroom en mobiliteit verbeteren zonder je spieren te overbelasten. Voorbeelden van actief herstel activiteiten zijn wandelen, lichte yoga, zwemmen of een rustige fietstocht. Deze activiteiten kunnen helpen om stijfheid en spierpijn na een intensieve work-out te verminderen.

Tips voor actief herstel

  • Luister naar je lichaam. Kies voor activiteiten die goed voelen en vermijd overbelasting.
  • Probeer verschillende activiteiten om het interessant te houden en verschillende spiergroepen aan te spreken.
  • Kies iets dat je leuk vindt, zodat je meer geneigd bent om het vol te houden.

Herinner jezelf eraan dat vooruitgang niet alleen in de sportschool plaatsvindt, maar ook daarbuiten. Door middel van adequate voeding, voldoende slaap, en aandachtig luisteren naar de signalen van je lichaam zorg jij ervoor dat jouw spieren optimaal herstellen en haal je meer uit je trainingen. Maak van spierherstel een prioriteit en je zult de vruchten plukken van je harde werk en toewijding, zowel in de sportschool als in het dagelijkse leven.

Wees geduldig met jezelf, respecteer je lichaam en je behoeften en onthoud dat de reis naar fysiek welzijn een marathon is, geen sprint. Het is de consistentie en balans die je op de lange termijn naar je doelen zullen leiden.

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en je bodygoals behalen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en resultaat behaalt. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en je bodygoals behaalt.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.