Moet je altijd zo zwaar mogelijk trainen?

on

Veel vrouwen willen graag zo hard mogelijk vooruit gaan. Daarom pakken ze elke training het zwaarste gewicht dat ze kunnen liften en proberen ze steeds weer meer te pakken. Maar moet je eigenlijk wel altijd zo zwaar mogelijk trainen? In dit artikel leggen we je hier alles over uit.

Waarom trainen tot falen niet zorgt voor het beste resultaat

Trainen tot falen houdt in dat je door blijft gaan met een set totdat je echt niet meer kunt. Je merkt dan dat je veel moeite moet doen en na de set voel je je echt vermoeid. Maar dat betekent nog niet dat trainen tot falen ook zorgt voor meer resultaat.

Het kan soms wel zo zijn dat de spieren net iets meer worden geactiveerd bij trainen tot falen. Daarentegen nemen de metabole stress en vermoeidheid ook toe, waardoor je juist minder resultaat haalt uit de desbetreffende set. Ook zal de volgende set een stuk moeilijker zijn, omdat je zo vermoeid bent. De kans is groot dat je dan een aantal herhalingen minder doet en wellicht wordt je techniek ook minder.

- Advertentie -

Trainen tot falen zorgt dus zeker niet voor het beste resultaat. Eigenlijk behaal je hier alleen maar minder resultaat mee. Met continu tot falen trainen verhoog je ook jouw cortisolwaarden, waardoor je lichaam meer stress zal ervaren. Daarbij verhoog je hiermee de kans op blessures en op den duur kun je te maken krijgen met overreaching.

Niet te zwaar trainen

Het is dus niet aan te raden om altijd maar zo zwaar mogelijk te trainen. Natuurlijk kun je eens in de zoveel maanden een keer testen wat het maximale gewicht is dat je kunt liften. Bereid je hier dan ook goed op voor en doe dit echt niet te vaak.

Je kunt het beste ongeveer één tot twee reps voor spierfalen stoppen met de set. Dan zorg je wel voor voldoende activatie van de spieren zonder dat je veel te maken krijgt met metabole stress en vermoeidheid.

Jezelf elke training verbeteren

Om vooruit te gaan en steeds resultaat te blijven boeken is het belangrijk om jezelf elke training te verbeteren (progressive overload). Je hoeft echter niet steeds meer gewicht te pakken; je kunt ook gewoon wat extra herhalingen doen. Dit kun je het beste elke training afwisselen, zodat je vooruit blijft gaan en niet in een keer te veel gewicht moet liften.

Lees hier meer over progressive overload ?

Ontdek hier hoeveel gewicht je moet pakken ?

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link