Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Mentaal fit, fysiek sterk: hoe een goede mentale gezondheid leidt tot betere sportprestaties
15 mei 2023 
4 min. leestijd

Mentaal fit, fysiek sterk: hoe een goede mentale gezondheid leidt tot betere sportprestaties

Je gaat al een tijdje naar de sportschool; je bent lekker bezig, maar toch lijk je maar geen vooruitgang te boeken. Hoe kan dit? Zou het iets te maken hebben met de stress die je dagelijks ervaart? Ja, dit is heel goed mogelijk! Wanneer we denken aan sportprestaties, leggen we vaak de nadruk op fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Maar er is een andere belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien: je mentale gezondheid.

Het is gebleken dat mentale gezondheid een cruciale rol speelt bij het bereiken van optimale sportprestaties en het bevorderen van progressie. Niet alleen zien we dit bij professionele atleten, maar ook bij mensen die sporten omdat zij dit leuk vinden. Steeds meer mensen beginnen het verband tussen een goede mentale gezondheid en een sterk lichaam te zien.

Maar hoe werkt dit precies? Hieronder leggen we je het uit aan de hand van een aantal onderzoeken. Lees snel verder!

De invloed van mentale gezondheid op je lichaam

Het is geen geheim dat het lichaam en de geest nauw met elkaar verbonden zijn. Verstoringen in de mentale gezondheid kunnen dan ook diverse effecten hebben op het lichaam. Ervaar je bijvoorbeeld veel stress door je werk, financiën of iets anders? Een beetje stress is niet per se verkeerd, maar langdurige stress kan negatieve gevolgen hebben voor het lichaam, zoals een verhoogde bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem.

Nu vraag je je misschien af; wat heeft mijn mentale gezondheid te maken met mijn sportprestaties? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mentale klachten een grote invloed hebben op hoe jij presteert tijdens het sporten. [1, 2] Hieronder noemen we enkele manieren waarop mentale klachten je sportprestaties beïnvloeden.

Minder concentratie en focus

Wanneer jij niet zo lekker in je vel zit, kan dit een effect hebben op je concentratie en focus. Je hebt vast wel een keer in de sportschool gestaan wanneer je in je hoofd eigenlijk met heel iets anders bezig was. En dan gaat het sporten toch niet zo goed..

Mentale problemen, zoals angst, stress of sombere gedachten kunnen jouw concentratie flink verminderen. En dit kan weer leiden tot verminderde prestaties.

Het verliezen van motivatie

Je mentale gezondheid speelt een grote rol bij motivatie. Het is echt niet erg als je soms wat minder zin hebt om te gaan sporten, maar wanneer jij je lange tijd mentaal niet goed voelt, kan dit een groot effect hebben op je motivatie. Klachten zoals stress, burn-out of depressie leiden vaak tot een verminderde interesse in sport.

Een laag zelfbeeld

Wanneer je lekker in je vel zit, functioneer je beter. [3] Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in de sportschool of tijdens trainingen. Een goede mentale gezondheid vergroot je zelfvertrouwen en dit helpt bij het proberen van nieuwe oefeningen of zwaardere gewichten. Aan de andere kant kunnen mentale problemen het zelfvertrouwen verminderen en twijfels veroorzaken, waardoor je niet optimaal kunt presteren.

Hoger risico op blessures

Wist je dat je mentale gezondheid ook belangrijk is voor herstel en blessurepreventie? Psychische klachten kunnen het herstelproces vertragen en het risico op blessures verhogen. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress of angst ervaart, kan dit leiden tot een verhoogde spierspanning in het lichaam. En dit zorgt voor een verminderde flexibiliteit en een verhoogde stijfheid.

Maar ook kan een gebrek aan concentratie tijdens het sporten leiden tot fouten in de techniek of een verminderde coördinatie. En dit zorgt er ook voor dat het risico op blessures toeneemt.


Het effect van bewegen op je mentale gezondheid

Je mentale gesteldheid heeft dus invloed op jouw sportprestaties. Maar het werkt ook andersom. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je regelmatig sport, je je mentaal beter voelt. [3] Tijdens het sporten komen er namelijk twee stofjes genaamd serotonine en endorfine vrij. Deze geluksstofjes zorgen voor meer zelfvertrouwen en dragen bij aan het verminderen van depressieve en angstige gevoelens.

Effecten van sporten op je mentale gezondheid:

  • Verbeterde stemming
  • Verminderen gevoelens van stress, angst en depressie
  • Het kan een uitlaatklep voor spanning zijn
  • Betere concentratie
  • Kan bijdragen aan een positief zelfbeeld
  • Verbetert de slaapkwaliteit
  • Het biedt sociale interactie

Het is oké om hulp te vragen

Ervaar je de laatste tijd veel stress? Of heb je last van sombere gevoelens? In deze blog heb je kunnen lezen dat je mentale gesteldheid een grote invloed heeft op jouw sportprestaties. Weet dat het oké is om hulp te zoeken voor mentale klachten. Hulp zoeken betekent niet dat je zwak bent of dat je faalt. Het betekent juist dat je om jezelf geeft en dat je bereid bent om stappen te zetten om je welzijn te verbeteren.

Professionele hulpverleners, zoals psychologen, zijn er om je te begeleiden en te helpen bij psychische klachten. Zo kun je bijvoorbeeld altijd bij de huisarts terecht. Wil je zo snel mogelijk de juiste hulp ontvangen zonder lang op een wachtlijst te staan? Dan biedt De Online Psycholoog uitkomst. De Online Psycholoog hanteert geen wachtlijst; je behandeling kan dus al binnen 1 à 2 weken beginnen! Bovendien werkt online therapie vrijwel hetzelfde als ‘reguliere’ therapie, alleen nu volg je therapie vanuit je eigen vertrouwde omgeving.

Wil je meer weten over krachttraining en gezondheid? Abonneer je dan op het KVV Magazine!

Ontvang elk kwartaal nieuwe informatie en inspiratie!

Meer info & abonneren ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Veelgestelde vragen over mentale gezondheid

Wat zijn veelvoorkomende mentale gezondheidsproblemen?

Een aantal veelvoorkomende mentale gezondheidsproblemen zijn depressie, angststoornissen, burn-out, eetstoornissen en PTSS.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor mijn mentale gezondheid?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer je professionele hulp moet zoeken. Wanneer je gedurende een langere tijd symptomen ervaart, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Ook wanneer je merkt dat je mentale problemen je dagelijks functioneren belemmeren, zoals je werk, relatie of studie, adviseren we om professionele hulp in te schakelen. Onthoud dat het altijd goed is om hulp te zoeken als je je zorgen maakt over je mentale gezondheid.

Kan ik zonder doorverwijzing bij een psycholoog terecht?

Wanneer je bij de reguliere ggz behandeld wilt worden, heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig. Echter, bij online psychologen kun je vaak terecht zonder verwijzing.

Bronnen:

  1. Stoeber, Joachim & Luszczynska, Aleksandra. (2008). 2007--a very successful year for "Anxiety, Stress and Coping". Anxiety, stress, and coping. 21. 1-2. 10.1080/10615800701777699.
  2. Raglin JS. Psychological factors in sport performance: the Mental Health Model revisited. Sports Med. 2001;31(12):875-90. doi: 10.2165/00007256-200131120-00004. PMID: 11665914.
  3. Psycholoog.nl. (z.d.). Hoe jouw fysieke en mentale gezondheid elkaar beïnvloeden https://psycholoog.nl/blog/hoe-jouw-fysieke-en-mentale-gezondheid-elkaar-beinvloeden/
Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.