fbpx

Thuis trainen zonder veel materialen aan te schaffen

Als je weinig tijd hebt om naar de sportschool te gaan, kan het een goed idee zijn om thuis te trainen. Je kunt thuis natuurlijk een hele sportschool namaken, maar dat zal de meesten van ons niet lukken. Wat heb je nu echt nodig voor krachttraining thuis?

Krachttraining thuis zonder gewichten

Thuis trainen kan ook zonder gewichten. Wel kan het dan handig zijn om in ieder geval een fitnessmatje aan te schaffen. Hierop kun je dan bijvoorbeeld je buikspieroefeningen doen. Als je thuis traint zonder gewichten, kies je voor oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Hiermee kun je ook al heel wat progressie bereiken. Goede krachtoefeningen voor het gehele lichaam die je thuis kunt doen zonder gewichten zijn bijvoorbeeld de squat, lunges, triceps dip en pull ups. Verder kun je de meeste buikspieroefeningen ook uitvoeren zonder gewichten.

Krachttraining thuis met dumbbells

Als je het jezelf iets zwaarder wilt maken en toch niet teveel fitness apparatuur wilt kopen, kun je er ook voor kiezen om alleen een dumbbell set aan te schaffen. De meeste oefeningen die je misschien in de sportschool met een barbell doet, kun je ook alleen met dumbbells doen. Het beste is dan wel dat je echte dumbbells aanschaft en het liefst ook een set van verschillende gewichten, zodat je ook vooruitgang kunt boeken.

Krachttraining thuis met barbell

Doe je sommige oefeningen toch liever met een barbell dan met dumbbells? Dan kun je er ook voor kiezen om een barbell aan te schaffen. Wel is het dan vaak het handigst om ook direct een squatrek aan te schaffen. Je kunt de barbell dan bij veel oefeningen gemakkelijker pakken. Als je ook graag de bench press thuis wilt doen, kun je een bench press bank kopen. Ook is het mogelijk om naast het squatrek alleen een bankje te kopen, zodat je de bench press kunt doen met behulp van het squatrek.

Krachttraining thuis met kettlebell

In plaats van dumbbells of een barbell kun je ook een kettlebell gebruiken om thuis te trainen. Hiermee kun je in de meeste gevallen dezelfde soort krachttraining oefeningen doen, maar op een iets andere manier. Veel vrouwen vinden het fijn om met een kettlebell te trainen.

Zoals je ziet zijn er voor krachttraining thuis dus eigenlijk helemaal niet zoveel fitness hulpmiddelen nodigt. Oefeningen met losse gewichten zijn over het algemeen het beste en je hoeft dus niet allemaal fitness apparaten aan te schaffen om thuis goed te kunnen trainen. Wel kan het helpen om soms toch naar de sportschool te gaan om extra gemotiveerd te blijven.