Hoe wordt cellulite veroorzaakt?

on

Als je last hebt van cellulite, is je huid op bepaalde plekken hobbelig. Dit wordt daarom ook wel ‘putjes’ genoemd. Vrijwel elke vrouw krijgt hier op den duur mee te maken en soms maakt dit ons onzeker. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van cellulite?

Cellulite is een bepaalde staat van de huid die je vrijwel alleen bij vrouwen ziet. Meestal is het zichtbaar op de dijen, billen en buik. De vetcellen drukken hier naar buiten. Ze drukken tegen het bindweefsel aan dat onder het huidoppervlak zit. Door veranderingen in de bloedtoevoer kan de vochtopbouw in het weefsel worden verhoogd. Hierdoor krijgt de huid een hobbelige structuur.

Waarom komt cellulite voornamelijk bij vrouwen voor?

Vrouwen hebben meer vetcellen dan mannen. Ook staan de vetcellen verticaal onder de huid, terwijl ze bij mannen juist horizontaal staan. Hierdoor zullen vetcellen bij vrouwen sneller tegen het bindweefsel duwen. Verder is het waarschijnlijk dat hormonen een belangrijke invloed hebben op het ontstaan van cellulite. Vrouwen hebben andere hormonen dan mannen, waardoor waarschijnlijk ook te verklaren is waarom cellulite meer bij vrouwen voorkomt.

Hoe wordt cellulite veroorzaakt?

- Advertentie -

De zogenaamde sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en het bindweefsel onder het huidoppervlak. Verder is er bij cellulite ook sprake van veranderingen in de bloedtoevoer. Waarom dit precies gebeurt is niet helemaal duidelijk. We lijkt het erop dat het vaak wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren.

Hormonen

Bepaalde hormonen spelen een belangrijke rol bij de opslag en afbraak van vet, zoals insuline en catecholaminen. Er wordt daarom gedacht dat deze hormonen van invloed zijn op de vorming van een sinaasappelhuid. Zo kunnen verhoogde insuline- of oestrogeenwaarden leiden tot vettoename, waardoor wordt gedacht dat bij de kans op cellulitevorming groter is bij insulineresistentie, tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze.

Leefstijl

Ook je leefstijl kan bijdragen aan cellulitevorming. Als je een inactieve leefstijl hebt, kan de bloedtoevoer naar je cellen verminderen. Dit kan opstapeling van vocht tot gevolg hebben, waardoor cellulite kan ontstaan of bestaande cellulite erger wordt.

Gewichtstoename kan ook een oorzaak zijn van cellulite, aangezien er dan meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Het kan bestaande cellulite ook verergeren.

Conclusie

Vrouwen krijgen veel vaker met cellulite te maken dan mannen, omdat zij meer vetcellen hebben en de vetcellen anders in hun lichaam liggen. Een sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door je hormonen en je leefstijl. Vaak gaat het om een combinatie van deze factoren.

Wil jij meer lezen over het veranderen van je lichaam en je laten inspireren door andere krachtsporters? Kijk dan eens of ons proefpakket met onze digitale magazines en het e-book ‘Hoe bevorder je spiergroei?’ iets voor jou is. Je vindt hierin veel info over krachttraining, voeding & herstel, motivatietips, inspirerende verhalen, trainingsschema’s, weekmenu’s en recepten!

Wij vinden dat elke vrouw de juiste info verdient waarmee ze echt resultaat gaat behalen. Met onze magazines en e-books krijg jij alle info & motivatie die je nodig hebt!

   

Wat houdt het KVV lidmaatschap in?

KVV Magazine

KVV is hét digitale magazine voor de vrouwelijke krachtsporter. Het magazine staat boordevol informatie over krachttraining, voeding en herstel, inspirerende verhalen van andere krachtsporters, lekkere recepten voor meer kracht en motivatie tips. In elke editie vind je ook een trainingsschema en een weekmenu. Met dit tijdschrift willen we zowel de startende als de gevorderde krachtsporter informeren, inspireren en motiveren. Ons digitale magazine kun je met je telefoon overal mee naar toe nemen. Ontdek alles op het gebied van krachttraining en geef je motivatie een boost!
E-books

Met het KVV lidmaatschap ontvang je naast het KVV Magazine ook elk kwartaal een nieuw e-book van minimaal 80 pagina’s t.w.v. € 19. Onze Powervrouw Bundel is met veel enthousiasme gelezen en we blijven graag nieuwe, kwalitatieve content creëren die relevant is voor jou als krachtsporter. Je kunt hierbij denken aan e-books als:

✓ Bulken en cutten: de ultieme guide
✓ Je slaap verbeteren
✓ 50 eiwitrijke recepten
✓ Verminder stress en haal meer uit je training
✓ Hoe zorg je voor blijvende gedragsverandering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je commentaar in!
Vul hier je naam in

Must Read

close-link