Hoe wordt cellulite veroorzaakt?

on

KVV Magazine

– Inkijkexemplaar –

Als je last hebt van cellulite, is je huid op bepaalde plekken hobbelig. Dit wordt daarom ook wel ‘putjes’ genoemd. Vrijwel elke vrouw krijgt hier op den duur mee te maken en soms maakt dit ons onzeker. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van cellulite?

Cellulite is een bepaalde staat van de huid die je vrijwel alleen bij vrouwen ziet. Meestal is het zichtbaar op de dijen, billen en buik. De vetcellen drukken hier naar buiten. Ze drukken tegen het bindweefsel aan dat onder het huidoppervlak zit. Door veranderingen in de bloedtoevoer kan de vochtopbouw in het weefsel worden verhoogd. Hierdoor krijgt de huid een hobbelige structuur.

Waarom komt cellulite voornamelijk bij vrouwen voor?

Vrouwen hebben meer vetcellen dan mannen. Ook staan de vetcellen verticaal onder de huid, terwijl ze bij mannen juist horizontaal staan. Hierdoor zullen vetcellen bij vrouwen sneller tegen het bindweefsel duwen. Verder is het waarschijnlijk dat hormonen een belangrijke invloed hebben op het ontstaan van cellulite. Vrouwen hebben andere hormonen dan mannen, waardoor waarschijnlijk ook te verklaren is waarom cellulite meer bij vrouwen voorkomt.

Hoe wordt cellulite veroorzaakt?

De zogenaamde sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en het bindweefsel onder het huidoppervlak. Verder is er bij cellulite ook sprake van veranderingen in de bloedtoevoer. Waarom dit precies gebeurt is niet helemaal duidelijk. We lijkt het erop dat het vaak wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren.

Hormonen

- Advertentie -

Bepaalde hormonen spelen een belangrijke rol bij de opslag en afbraak van vet, zoals insuline en catecholaminen. Er wordt daarom gedacht dat deze hormonen van invloed zijn op de vorming van een sinaasappelhuid. Zo kunnen verhoogde insuline- of oestrogeenwaarden leiden tot vettoename, waardoor wordt gedacht dat bij de kans op cellulitevorming groter is bij insulineresistentie, tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze.

Leefstijl

Ook je leefstijl kan bijdragen aan cellulitevorming. Als je een inactieve leefstijl hebt, kan de bloedtoevoer naar je cellen verminderen. Dit kan opstapeling van vocht tot gevolg hebben, waardoor cellulite kan ontstaan of bestaande cellulite erger wordt.

Gewichtstoename kan ook een oorzaak zijn van cellulite, aangezien er dan meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Het kan bestaande cellulite ook verergeren.

Conclusie

Vrouwen krijgen veel vaker met cellulite te maken dan mannen, omdat zij meer vetcellen hebben en de vetcellen anders in hun lichaam liggen. Een sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door je hormonen en je leefstijl. Vaak gaat het om een combinatie van deze factoren.

- Advertentie -

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel

In deze bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je commentaar in!
Vul hier je naam in

Must Read