Warning: http_build_query(): Parameter 1 expected to be Array or Object. Incorrect value given in /home/krachttr/public_html/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 508
High Intensity Interval Training - HIIT

Wat is HIIT?

High Intensity Interval Training – afgekort HIIT – bestaat uit korte maar intensieve trainingen op interval basis. Gedurende een korte periode (15 – 20 minuten) train je op 80 tot 90% van je maximale vermogen. Daarna volgt een korte rustperiode om vervolgens weer te versnellen naar 80 tot 90% van je maximale vermogen. Dit herhaal je dan een X-aantal keer.

Afvallen

HIIT wordt voornamelijk gebruikt om af te vallen en je conditie te verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat het afwisselen van lichte en zware inspanning op een hoge intensiteit een positief effect heeft op je vetverbranding.

Op de dagen na een High Intensity Interval Training ligt je verbranding hoger dan na een normale cardio training. Nog een ander voordeel van HIIT is dat je zowel spiervezel type I en II traint, oftewel het uithoudingsvermogen én de kracht van je spieren.

Tabata

Eerder heb ik het al over de  Tabata workout gehad. Dit is ook een High Intensity Interval Training van slechts 5 minuten. Dé ideale workout als je op vakantie of op zakenreis bent!

Voordelen

De voordelen van HIIT zijn:

 • Verhoging van je stofwisseling
 • HIIT kun je overal doen
 • Je bloedsuikerspiegel blijft in balans
 • Je verlegt je eigen grenzen gemakkelijker
 • Meer vet verbranden in minder tijd
 • Je bouwt sneller conditie/uithoudingsvermogen op

Nadelen

De nadelen van HITT zijn:

 • HIIT is niet geschikt als je ongetraind bent. Dit omdat je bij hoge intensiteit goed op je techniek moet blijven letten om blessures te voorkomen.
 • Mocht je HIIT willen combineren met krachttraining, let er dan goed op dat je dit niet al te vaak doet. Je verhoogt hiermee namelijk de kans om overtraind te raken.

Geschikt

Helaas is High Intensity Interval Training niet geschikt voor iedereen. Heb je een hoge bloeddruk, last van je gewrichten en/ of problemen met je hart? Dan wordt HIIT afgeraden. Heb je last van 1 of meer van bovenstaande problemen of twijfel je of HIIT geschikt is voor jou? Raadpleeg dan eerst je (sport)arts en/of jouw trainer.

HIgh Intensity Interval Training

Hieronder vind je een voorbeeld van een High Intensity Interval Training. Deze kun je buiten of binnen doen op de fiets of lopend.

HIIT

 

Tips

 1. Zorg voor een goede warming-up en cooling down om blessures te voorkomen.
 2. Doe maximaal 2 keer in de week een High Intensity Interval Training en let op met het combineren van krachttraining en een HIIT.
 3. Luister altijd goed naar je lichaam.
 4. Bouw het rustig op (bovenstaand schema is dan ook een voorbeeld) en maak – als je het niet haalt – de rustpauzes wat langer. Naarmate je langer bezig bent, kun je deze rustpauzes weer verkorten.

Welke ervaring heb jij met High Intensity Interval Training? Laat het ons weten via een reactie hieronder!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden via de onderstaande social media knoppen!