Als we op zoek gaan naar een goed krachttraining schema, komen we vaak zowel full body als split schema’s tegen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen een full body schema en een split schema? En waar kun je het beste voor kiezen? In dit artikel lees je hier meer over.

Full body schema

Indien je kiest voor een full body schema, betekent dit dat je elke trainingsdag alle spiergroepen in het lichaam traint. Je pakt elke spiergroep mee met slechts enkele krachttraining oefeningen, waardoor je niet één enkele spiergroep helemaal uitput.

Vrijwel elk full body workout schema bevat een aantal krachttraining oefeningen waarmee je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint. Dit zijn de zogenaamde compound oefeningen. Aangezien dit zware oefeningen zijn, is een full body schema ook een zwaar schema. Toch is dit wel een aanrader voor vrouwen die net beginnen met krachttraining. Je put tijdens een full body training namelijk niet een bepaalde spiergroep volledig uit. Daardoor heb je minder kans hebt op blessures.

Full body schema vs. split schema: weet jij wat de verschillen zijn?

Ook voor gevorderden is een full body workout schema heel goed, aangezien je dan elke training alle zware compound oefeningen doet. Daarbij zijn de krachttraining oefeningen in full body schema’s verdeeld over drie trainingsdagen. Veel vrouwen kunnen hiervoor wel voldoende tijd vrijmaken in hun agenda.

Split schema

Bij een zogenaamd split schema focus je je elke trainingsdag slechts op één of twee spiergroepen. Vaak wordt de volgende verdeling aangehouden: borst en triceps, schouders, benen, biceps en rugspieren. In andere gevallen wordt ervoor gekozen om de borst samen met de biceps te trainen en de rug met de triceps.

Vrouwen kiezen er echter vaker voor om de benen twee dagen per week te trainen, aangezien hun focus meestal meer ligt op de been- en bilspieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om twee dagen per week de benen te trainen: één dag de borst, de schouders en de triceps en een andere dag de rug en de biceps.

Trainingsdagen

Split schema’s zijn vaak het meest ideaal als ze verdeeld zijn over vier trainingsdagen, maar er zijn ook split schema’s van drie of vijf dagen (of zelfs meer). Ben je pas net begonnen met krachttraining voor vrouwen? In dat geval is het vaak niet aan te raden om te kiezen voor een split schema. Aangezien je op één trainingsdag een groot aantal oefeningen doet voor een bepaalde spiergroep, raakt deze spiergroep heel snel uitgeput. Een split schema is voor beginnende krachtsporters meestal niet goed vol te houden en de kans op blessures is ook hoger.

Full body schema vs. split schema: weet jij wat de verschillen zijn?

Gevorderde krachtsporters kunnen wel een split schema gaan volgen. Wel moet hierbij rekening worden gehouden dat de kans op blessures hoger is. Het is daarom belangrijk dat je de krachttraining oefeningen niet direct te zwaar doet en je spieren voldoende kans heeft om te herstellen. Eigenlijk is een full body workout schema voor gevorderde krachtsporters beter dan een split schema. Tijdens een full body training doe je namelijk alleen zware compound oefeningen en niet voor het grootste gedeelte isolation oefeningen die veel minder effectief zijn.

Indien je echter meer dan drie keer per week wilt trainen, kun je beter wel kiezen voor een split schema. Als je een bepaalde spiergroep hebt getraind, dien je deze spiergroep gemiddeld 48 uur rust te gunnen om te herstellen. Met een full body schema kun je daarom niet meer dan drie keer per week gaan trainen. Dit kan wel met een split schema, aangezien je dan elke training een andere spiergroep traint.Heb jij ons magazine al gezien? Vol met tips over krachttraining en voeding, inspirerende verhalen, gezonde recepten, een work-out schema en een weekmenu!

Check it out 👇