Fit blijven bij bijnieruitputting

on

KVV Magazine

- Sneakpreview -

 

Ik heb zelf last gehad van bijnieruitputting, waardoor bepaalde functies in mijn lichaam minder goed werkten. Toch weerhield dit me er niet van om te trainen en een gezonde levensstijl te hanteren. Beweging en gezonde voeding helpen juist om de klachten van bijnieruitputting tegen te gaan. Ondanks mijn vermoeidheid probeerde ik toch de motivatie te vinden om door te gaan met trainen. Hieronder kun je lezen wat bijnieruitputting precies inhoudt en ik geef je een aantal adviezen om de klachten te verminderen!

Wat houdt bijnieruitputting precies in?

Een veelvoorkomende vorm van hypoadrenia is vermoeide bijnieren. Deze aandoening wordt nog niet erkend door de medische wetenschap. Bijnieruitputting is echter wel een serieuze bedreiging voor onze gezondheid, omdat de productie van vele hormonen verstoord raakt. Deze hormonen zijn belangrijk voor talloze functies in ons lichaam.

Je bijnieren zijn het meest verantwoordelijk voor het produceren en managen van stress-hormonen. De bijnieren produceren cortisol, aldosteron, testosteron, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen reguleren de bloedsuikerspiegel, gaan ontstekingen en ziektes tegen, reguleren de balans tussen water en zout in het lichaam, produceren geslachtshormonen en reguleren je stress-reactie (vluchten of vechten).

- Advertentie -

Enkele symptomen zijn van bijnieruitputting zijn: moeite met opstaan, trek in zout en zoet voedsel, weinig energie, minder zin in sex, langere tijd nodig om te herstellen na trauma of letsel, minder plezier in het leven en minder focus.

Sporten

Bij bijnieruitputting is plezier in het sporten het belangrijkste en mag het niet erg competitief of verzwakkend zijn. Een combinatie van aerobische oefeningen (waarbij het zuurstofsysteem voor grotendeels actief is), niet aerobische oefeningen (wanneer er geen zuurstof beschikbaar is) en lenigheid is aan te raden. Bijvoorbeeld dag 1: wandelen, dag 2: gewichtheffen en dag 3: yoga.

Voeding

De schijf van vijf bij bijnieruitputting ziet er als volgt uit:

 • 30-40% van je voedsel bestaat uit groente waarvan 50% rauw of lichtgekookt en het liefst de felgekleurde groente!
 • 30-40% bestaat uit volkoren granen, zoals: volkoren rijst, gierst, gerst, havermout, quinoa, amarant of boekweit;
 • 10-15% bestaat uit bonen, zaden en noten;
 • 10-20% bestaat uit dierlijk voedsel;
 • 5-10% uit fruit met voorkeur voor: papaja, mango, pruimen, peren, kiwi, appels, een paar druiven en kersen.

De beste tijdstippen om te eten zijn: voor 10:00 in de ochtend, tussen 11:00-11:30, tussen 14:00-15:00, tussen 17:00-18:00 en voor het slapen gaan.

Dingen die je absoluut moet vermijden zijn gefrituurd voedsel en fastfood, voedsel waar je allergisch of gevoelig voor bent en voedsel waaraan je verslaafd bent.

Supplementen

Bij bijnieruitputting kunnen de volgende supplementen helpen: vitamine C en E, pantotheenzuur, niacine en vitamine B6. Daarnaast zijn magnesium en calcium erg belangrijke mineralen bij bijnieruitputting! De volgende sporenelementen kunnen ook helpen: mangaan, zink, molybdeen, selenium, chroom, koper en jodium.

Proces naar gezondheid

Je levensstijl aanpassen gaat meestal niet in een keer, je kan beter iedere keer een stapje zetten. Elke keer iets weglaten of juist toevoegen totdat je tevreden bent en dan weer verder om de volgende stap te zetten.  Ik begon zelf bijna 4 jaar geleden met krachttraining. Later pas volgden de supplementen en pas sinds dit jaar verdiep ik me echt in voeding. Via een reclame leerde ik over het boek ‘Bijnieruitputting’ en hier herkende ik veel van mezelf in. Ik heb het boek gekocht en ben erin gedoken.

Sinds ik mijn levensstijl heb aangepast – met behulp van mijn trainer – een aantal anderen en dit boek ben ik een heel stuk gezonder geworden. Ik slaap rustiger, opstaan is geen probleem meer en ik heb veel meer energie! Ik train nog steeds drie of vier keer per week en het trainen gaat ook beter omdat ik veel fitter ben! Ik heb besloten om enkele supplementen niet meer te gebruiken omdat ik niet langer het idee heb dat ze voor mij iets toevoegen, maar er blijven ernog genoeg over 😉

Ik denk dat voeding en ontspanning toch wel de belangrijkste aandachtspunten zijn bij bijnieruitputting! Ik ging van een beetje groenten eten ’s avonds naar bijna een halve kilo groente per dag en dit is voor mij echt een verschil van dag en nacht! In plaats van te weinig energie moet ik mezelf nu regelmatig even terug fluiten en wijzen op een momentje van rust en ontspanning. Al begin je maar met een kleine aanpassing, de rest volgt wel en het kan echt een enorm positieve invloed hebben op je leven en gemoedstoestand 🙂

Leefregels

Een aantal algemene leefregels die je in acht kunt nemen zijn:

 • Geen frisdrank, alcohol en cafeïne drinken;
 • Geen junkfood en suikers eten;
 • Voldoende bewegen;
 • Voldoende slapen en ontspannen;
 • Vaak de frisse lucht opzoeken;
 • Niet roken;
 • Leren hoe je met stress kan omgaan.

Hoewel sport dus belangrijk is, moet je ook zeker je rust pakken om je lichaam niet continu bloot te stellen aan inspanning 🙂

Er is nog veel meer te vertellen over dit onderwerp en het omvat meer dan ik in dit artikel kan schrijven, maar hopelijk heb ik je een klein beetje inzicht kunnen geven in dit gezondheidsprobleem!

Heb je zelf last van bijnieruitputting en heb je een aantal tips voor andere vrouwen met deze aandoening? Laat het weten via een reactie hieronder!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden via de onderstaande social media knoppen!

Wij vinden dat elke vrouw de juiste info verdient waarmee ze echt resultaat gaat behalen. Met onze magazines en e-books krijg jij alle info & motivatie die je nodig hebt!

   

Dit pakket is hét leukste en meest inspirerende pakket voor vrouwelijke krachtsporters!

No-nonsense info over krachttraining, voeding, herstel en mindset, zodat jij je krachten nog meer kunt versterken.

KVV Magazine

KVV is hét digitale magazine voor de vrouwelijke krachtsporter. Het magazine staat boordevol informatie over krachttraining, voeding en herstel, inspirerende verhalen van andere krachtsporters, lekkere recepten voor meer kracht en motivatie tips. In elke editie vind je ook een trainingsschema en een weekmenu. Met dit tijdschrift willen we zowel de startende als de gevorderde krachtsporter informeren, inspireren en motiveren. Ons digitale magazine kun je met je telefoon overal mee naar toe nemen. Ontdek alles op het gebied van krachttraining en geef je motivatie een boost!

 

- Sneakpreview -

     

E-book 'Hoe bevorder je spiergroei?'

In het e-book ‘Hoe bevorder je spiergroei?’ (80 pagina’s) leer je hoe je jouw leefstijl aanpast om spiergroei te bevorderen. We gaan het onder andere hebben over training, voeding en spierherstel. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je een oefening waarmee je alle info direct in de praktijk kunt brengen.

36.85 22.50IN WINKELMAND

Suus Bernshttps://www.instagram.com/miss_suus_ibdfit
Ik heb de ziekte van Crohn en daarom ben ik veel bezig met voeding en beweging. Krachttraining is echt mijn passie. Graag informeer en inspireer ik anderen met darmklachten vanuit mijn Facebook-pagina Darmkracht&Health.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je commentaar in!
Vul hier je naam in

Suus Bernshttps://www.instagram.com/miss_suus_ibdfit
Ik heb de ziekte van Crohn en daarom ben ik veel bezig met voeding en beweging. Krachttraining is echt mijn passie. Graag informeer en inspireer ik anderen met darmklachten vanuit mijn Facebook-pagina Darmkracht&Health.

Must Read

close-link