Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Fit blijven bij bijnieruitputting
25 december 2016 
4 min. leestijd

Fit blijven bij bijnieruitputting

Ik heb zelf last gehad van bijnieruitputting, waardoor bepaalde functies in mijn lichaam minder goed werkten. Toch weerhield dit me er niet van om te trainen en een gezonde levensstijl te hanteren. Beweging en gezonde voeding helpen juist om de klachten van bijnieruitputting tegen te gaan. Ondanks mijn vermoeidheid probeerde ik toch de motivatie te vinden om door te gaan met trainen. Hieronder kun je lezen wat bijnieruitputting precies inhoudt en ik geef je een aantal adviezen om de klachten te verminderen!

Wat houdt bijnieruitputting precies in?

Een veelvoorkomende vorm van hypoadrenia is vermoeide bijnieren. Deze aandoening wordt nog niet erkend door de medische wetenschap. Bijnieruitputting is echter wel een serieuze bedreiging voor onze gezondheid, omdat de productie van vele hormonen verstoord raakt. Deze hormonen zijn belangrijk voor talloze functies in ons lichaam.

Je bijnieren zijn het meest verantwoordelijk voor het produceren en managen van stress-hormonen. De bijnieren produceren cortisol, aldosteron, testosteron, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen reguleren de bloedsuikerspiegel, gaan ontstekingen en ziektes tegen, reguleren de balans tussen water en zout in het lichaam, produceren geslachtshormonen en reguleren je stress-reactie (vluchten of vechten).

Enkele symptomen van bijnieruitputting zijn: moeite met opstaan, trek in zout en zoet voedsel, weinig energie, minder zin in sex, langere tijd nodig om te herstellen na trauma of letsel, minder plezier in het leven en minder focus.

Sporten

Bij bijnieruitputting is plezier in het sporten het belangrijkste en mag het niet erg competitief of verzwakkend zijn. Een combinatie van aerobische oefeningen (waarbij het zuurstofsysteem voor grotendeels actief is), niet aerobische oefeningen (wanneer er geen zuurstof beschikbaar is) en lenigheid is aan te raden. Bijvoorbeeld dag 1: wandelen, dag 2: gewichtheffen en dag 3: yoga.

Voeding

De schijf van vijf bij bijnieruitputting ziet er als volgt uit:

  • 30-40% van je voedsel bestaat uit groente waarvan 50% rauw of lichtgekookt en het liefst de felgekleurde groente!
  • 30-40% bestaat uit volkoren granen, zoals: volkoren rijst, gierst, gerst, havermout, quinoa, amarant of boekweit;
  • 10-15% bestaat uit bonen, zaden en noten;
  • 10-20% bestaat uit dierlijk voedsel;
  • 5-10% uit fruit met voorkeur voor: papaja, mango, pruimen, peren, kiwi, appels, een paar druiven en kersen.

De beste tijdstippen om te eten zijn: voor 10:00 in de ochtend, tussen 11:00-11:30, tussen 14:00-15:00, tussen 17:00-18:00 en voor het slapen gaan. Dingen die je absoluut moet vermijden zijn gefrituurd voedsel en fastfood, voedsel waar je allergisch of gevoelig voor bent en voedsel waaraan je verslaafd bent.

Supplementen

Bij bijnieruitputting kunnen de volgende supplementen helpen: vitamine C en E, pantotheenzuur, niacine en vitamine B6. Daarnaast zijn magnesium en calcium erg belangrijke mineralen bij bijnieruitputting! De volgende sporenelementen kunnen ook helpen: mangaan, zink, molybdeen, selenium, chroom, koper en jodium.

Proces naar gezondheid

Je levensstijl aanpassen gaat meestal niet in een keer, je kan beter iedere keer een stapje zetten. Elke keer iets weglaten of juist toevoegen totdat je tevreden bent en dan weer verder om de volgende stap te zetten.

Ik begon zelf bijna 4 jaar geleden met krachttraining. Later pas volgden de supplementen en pas sinds dit jaar verdiep ik me echt in voeding. Via een reclame leerde ik over het boek 'Bijnieruitputting' en hier herkende ik veel van mezelf in. Ik heb het boek gekocht en ben erin gedoken.

Sinds ik mijn levensstijl heb aangepast - met behulp van mijn trainer - een aantal anderen en dit boek ben ik een heel stuk gezonder geworden. Ik slaap rustiger, opstaan is geen probleem meer en ik heb veel meer energie. Ik train nog steeds drie of vier keer per week en het trainen gaat ook beter omdat ik veel fitter ben!

Ik heb besloten om enkele supplementen niet meer te gebruiken omdat ik niet langer het idee heb dat ze voor mij iets toevoegen, maar er blijven er nog genoeg over ;)

Ik denk dat voeding en ontspanning toch wel de belangrijkste aandachtspunten zijn bij bijnieruitputting! Ik ging van een beetje groenten eten 's avonds naar bijna een halve kilo groente per dag en dit is voor mij echt een verschil van dag en nacht!

In plaats van te weinig energie moet ik mezelf nu regelmatig even terug fluiten en wijzen op een momentje van rust en ontspanning. Al begin je maar met een kleine aanpassing, de rest volgt wel en het kan echt een enorm positieve invloed hebben op je leven en gemoedstoestand :)

Leefregels

Een aantal algemene leefregels die je in acht kunt nemen zijn:

  • Geen frisdrank, alcohol en cafeïne drinken;
  • Geen junkfood en suikers eten;
  • Voldoende bewegen;
  • Voldoende slapen en ontspannen;
  • Vaak de frisse lucht opzoeken;
  • Niet roken;
  • Leren hoe je met stress kan omgaan.

Hoewel sport dus belangrijk is, moet je ook zeker je rust pakken om je lichaam niet continu bloot te stellen aan inspanning :) Er is nog veel meer te vertellen over dit onderwerp en het omvat meer dan ik in dit artikel kan schrijven, maar hopelijk heb ik je een klein beetje inzicht kunnen geven in dit gezondheidsprobleem!

Stap voor stap je leefstijl aanpassen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl blijvend verandert.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Hallo sportieve dame, Ik ben vaste gastblogger en schrijver bij Krachttraining Voor Vrouwen en dit doe ik met heel veel plezier. Schrijven is één van mijn grootste hobby's. Andere hobby's zijn wandelen, yoga, lezen en zingen. Sinds tien jaar heb ik de ziekte van Crohn, dit is chronisch, net zoals mijn optimisme! Graag informeer en inspireer ik andere sportievelingen via mijn Instagram.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.