fbpx

Even voorstellen.. Wie zit er achter Krachttraining Voor Vrouwen?

Aangezien we binnenkort interviews gaan plaatsen met vrouwelijke krachtsporters, vond ik het ook wel eens tijd om mezelf even voor te stellen. Ik ben Rowan Blom en ik doe nu ruim drie jaar aan krachttraining. Hieronder lees je mijn verhaal!

Hoe ben ik begonnen?

Mijn beste vriendin stelde me drie jaar geleden voor om samen aan krachttraining te gaan doen. Een gezamenlijke vriend van ons was hier ook erg mee bezig en daarom wist ik wel een beetje wat het inhield. Ik vond dat het wel weer eens tijd werd om iets aan sport te doen en deels deed ik het natuurlijk ook voor grotere billen en strakkere benen.

We werden gecoacht door een vriend van ons en hij had een driedaags full body schema voor ons opgesteld. Het aanleren van de juiste techniek was niet zo gemakkelijk, maar toen dat eenmaal goed ging zijn we ook hard vooruitgegaan! Op het begin waren we allebei wel iets te gemotiveerd, waardoor bepaalde spieren al snel overbelast raakten. Vanaf dat moment zijn we minder snel omhoog gegaan in gewicht en herhalingen.

Bereikte doelen

In eerste instantie deed ik aan krachttraining om in beweging te blijven en om mijn billen groter te maken en mijn benen strakker. Na ongeveer een half jaar zag ik al veel resultaat en was er vrijwel geen vet meer zichtbaar op mijn benen. Verder wilde ik graag vijftig kilogram squaten en dit is me ook gelukt.

De doelen die we daarna stelden hadden voornamelijk te maken met het omhoog gaan in gewicht. Ik heb tijdens een kleine powerlift wedstrijd in een sportschool honderd kilogram gedeadlift. Dat was op zich helemaal niet een van mijn doelen en ik had het ook nooit verwacht, maar het was wel heel leuk om te zien dat ik zo vooruit was gegaan.

Doelen die ik nog wil bereiken

Op zich ben ik op dit moment redelijk tevreden met de resultaten die ik heb behaald, ook al zou ik graag wel meer buikspieren willen. Dit probeer ik nu te bereiken door vijf keer per week te gaan sporten, waarvan ik me één keer volledig op de buikspieren richt. Verder wil ik het liefst dit jaar nog 100 kilogram kunnen squaten en ik wil nog een keer een Sheika sportschema voltooien.

Voeding

Ik probeer zo goed mogelijk op mijn voeding te letten, maar dit blijft vaak nog lastig. Dat komt ook doordat ik op verschillende tijden werk en dus geen goed dagelijks ritme heb. Nu ik weer echt volop aan het trainen ben, probeer ik wel elke dag zes maaltijden te eten en te kiezen voor gezonde, eiwitrijke producten.

Na het sporten drink ik altijd een eiwitshake (Paleo Protein van Body&Fit). Hier doe ik een scheutje MCT olie in en een kleine schep Ultra Fine Oats om ook direct voldoende gezonde vetten en koolhydraten binnen te krijgen. Verder gebruik ik een vitamine- en mineralencomplex en de Krillolie softgels van BulkPowders.

Favoriete oefeningen

Mijn favoriete oefeningen in de sportschool zijn de squat, de deadlift en de hip thrust. Met de squat en de deadlift kun je meerdere spiergroepen tegelijk trainen en ik ga hiermee ook snel vooruit in gewicht. Ik merk dat de hip thrust een hele goede oefening is voor de bilspieren.

Blessures

Ik heb gelukkig nooit een echte blessure gehad, maar ik heb wel eens gemerkt dat bepaalde spieren echt overbelast waren. Deze spiergroepen trainde ik dan één of twee weken niet en daarna pakte ik het weer rustig op. Blessures probeer ik te voorkomen door niet te snel omhoog te gaan in gewicht en echt te letten op wat ik kan. Als ik merk dat ik een beetje pijn krijg (andere pijn dan spierpijn), dan stop ik met de oefening of doe ik hem op minder gewicht.

Verder gebruik ik een powerlift belt tijdens het squaten en deadliften op hoog gewicht. Dit helpt mee om je rug recht te houden en je kunt hierdoor net iets meer kracht zetten vanuit je buik. Na het sporten rol ik de triggerpoints uit mijn spieren met behulp van een foamroller en ik doe een aantal rek- en strekoefening. Dit zorgt er ook voor dat ik minder last heb van spierpijn en stijve spieren.

Motivatie

De eerste anderhalf jaar ging ik altijd samen met mijn beste vriendin naar de sportschool en we hadden hiervoor vaste dagen ingepland. We motiveerden elkaar om naar de sportschool te gaan. Aangezien zij is verhuist, ben ik daarna meestal alleen naar de sportschool gegaan. Ik merkte dat ik daardoor wel een stuk minder motivatie had.

Nu sport ik soms samen met andere vrienden of vriendinnen en dit zorgt er ook voor dat ik vaker naar de sportschool ga. Daarnaast doe ik nu een split schema van vijf dagen per week en dit schema loopt ook in de war als ik een dag niet ga. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dit schema maar zes weken vol hoef te houden en dit zorgt ook voor extra motivatie.

Tips voor vrouwen die nu starten met krachttraining

Als je wilt beginnen of net bent begonnen met krachttraining, raad ik je aan om altijd iemand om advies te vragen. Zeker als je kiest voor oefeningen met losse gewichten (die vaak ook het beste zijn!), is het belangrijk dat je techniek goed is. Vraag een vriend(in) die aan krachttraining doet, een fitness instructeur of iemand in de sportschool om advies of huur een personal trainer in.

Begin ook altijd met een zo laag mogelijk gewicht en ga pas omhoog als je de techniek volledig beheerst. Ook is het belangrijk dat je niet te snel omhoog gaat (zoals ik zelf de fout in ben gegaan), want de kans is groot dat je dan een blessure oploopt. Ik hoop ook dat jullie allemaal wat hebben aan de tips op onze website en ik wens jullie veel succes!

Vond je dit een interessant artikel? Volg ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogplaatsingen en like en deel dit artikel via de knoppen hieronder!