Dit zijn de voordelen van vitamine D voor krachtsporters (+ alles wat je moet weten)

on

Lang niet iedereen krijgt voldoende vitamine D binnen. Met name in de herfst en winter hebben veel vrouwen hier een tekort aan. De belangrijkste bron van deze vitamine is namelijk zonlicht. Maar wat is eigenlijk nut van vitamine D en welke voordelen biedt het voor krachtsporters? In dit blog lees je hier alles over en leggen we je uit hoe je dagelijks voldoende vitamine D binnenkrijgt.

De functies van vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij de werking van het immuunsysteem. Verder hebben we deze vitamine ook nodig om calcium uit onze voeding om te zetten. Daarmee draagt vitamine D bij aan het behoud en de groei van onze botten en tanden. Daarnaast heeft de vitamine ook een positieve invloed op de werking van de spieren.

Voordelen voor krachtsporters

Het is niet zo dat een te veel aan vitamine D veel voordelen biedt voor je trainingsresultaten. Het heeft dus eigenlijk geen zin om meer dan je dagelijkse behoefte binnen te krijgen. Wel brengt een tekort aan vitamine D een aantal nadelen met zich mee voor je trainingsresultaten (en je gezondheid). Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je dagelijks genoeg vitamine D binnenkrijgt.

- Advertentie -

Wat zijn de voordelen van het op peil houden van het vitamine D gehalte in je lichaam?

  • Verhoogde spierkracht
  • Minder last van spierkrampen
  • Betere trainingsprestaties
  • Meer spiergroei
  • Beter spierherstel
  • Positieve invloed op je testosterongehalte

Hoe krijg je voldoende vitamine binnen?

Zonlicht

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Het gaat dan om direct zonlicht, dus niet zonlicht vanachter een raam. Dit houdt namelijk de UV-b straling tegen en dat heeft je lichaam juist nodig om vitamine D aan te maken. Ook zonnebrandcrème houdt deze straling tegen.

Ongeveer twee derde van onze dagelijkse behoefte aan vitamine D krijgen we binnen via zonlicht. Het is dus heel belangrijk om dagelijks voldoende buiten te zijn als de zon schijnt. Is het bewolkt? Ook dan kan je lichaam met behulp van het daglicht vitamine D aanmaken, maar dit is dan wel wat minder.

Om dagelijks voldoende vitamine D binnen te krijgen is het in ieder geval aan te raden om elke dag tussen 11:00 en 15:00 minstens een kwartier tot een half uur buiten te zijn. Als het bewolkt weer is, kun je beter zelfs nog wat langer buiten zijn. Zorg ervoor dat je gezicht en handen dan onbedekt zijn en smeer ze niet in met zonnebrandcrème. Ga lekker een rondje wandelen of fietsen, zodat je direct ook wat beweging krijgt.

Voeding

Verder haal je de rest van je dagelijkse behoefte vitamine D uit voeding. Het zit bijvoorbeeld in vette vis en in veel mindere mate mindere mate in eieren en vlees. Ook wordt de vitamine toegevoegd aan bijvoorbeeld halvarine. Zorg ervoor dat je wekelijks minimaal één keer vette vis eet en eet het liefst dagelijks eieren of vlees. Eet je plantaardig? Dan is het aan te raden om dagelijks meer naar buiten te gaan of te suppleren.

Supplementen

Er zijn ook vitamine D supplementen die je zou kunnen nemen. Ben je ouder dan vijftig, ben je zwanger of heb je een donkere of getinte huid? Dan maakt je huid niet voldoende vitamine D aan. Het is dan in de meeste gevallen aan te raden om een supplement te nemen.

Voor alle andere vrouwen geldt dat zij er het beste voor kunnen zorgen dat ze dagelijks voldoende buiten zijn. Lukt dit niet? Dan kun je er eventueel ook voor kiezen om een vitamine D supplement te nemen.

Je kunt qua supplement het beste kiezen voor de ´dierlijke´ vorm van vitamine D. Dat is vitamine D3. Verder wordt aangeraden om dagelijks niet meer dan 10 microgram extra te suppleren.

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link