Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Deze 6 gezonde voedingsmiddelen zijn toch niet zo gezond…
31 maart 2020 
3 min. leestijd

Deze 6 gezonde voedingsmiddelen zijn toch niet zo gezond…

Je denkt misschien dat je heel gezond eet, maar het kan zomaar zijn dat je ongemerkt toch veel suikers en ongezonde vetten binnenkrijgt... Er zijn heel wat voedingsmiddelen waarvan vaak wordt gedacht dat ze gezond zijn, maar die dit toch niet blijken te zijn. Daardoor lukt het afvallen soms niet. In dit blog vind je een lijst van 6 voedingsmiddelen die minder gezond zijn dan ze lijken.

1. Yoghurt of kwark met fruit

Yoghurt of kwark met fruit als ontbijt is een goede keuze. Hoe handig is het dat sommige merken dit al in de yoghurt of kwark hebben gedaan? Je hoeft het dan meer zelf klaar te maken. Helaas lijkt dit toch niet zo gezond te zijn als het lijkt. Vaak wordt er aan deze zuiverproducten namelijk suiker toegevoegd. Je kunt dus toch beter zelf vers fruit of diepvriesfruit door je yoghurt of kwark doen.

2. Eiwitrepen en energierepen

Een eiwitreep of energiereep is voor velen het ideale tussendoortje voor onderweg. Vaak zijn ze echter niet zo gezond als je misschien zou denken. Aan de meeste eiwitrepen en energierepen wordt aardig wat suiker toegevoegd.

Ontdek welke tussendoortjes voor onderweg wél gezond zijn ->

3. Granola

Granola is een lekkere mix van havermout noten en zaden. Dat zou dan toch gezond moeten zijn? In veel gevallen is dit helaas ook niet zo gezond. Vaak wordt het bereid met transvetten en suiker om het lekker knapperig en zoet te maken. Je kunt beter kiezen voor muesli zonder toevoegingen of zelf granola maken.

4. Groentechips

Groentechips was een tijdje aardig populair, maar het lijkt alsof die populariteit nu minder is geworden. En dat is maar goed ook, aangezien het helemaal niet zo gezond is. Van de vitamines en mineralen in de groenten blijft na bereiding vrijwel niets over. Daarbij bevat groentechips vaak net zoveel transvetten als gewone chips.

Lees deze simpele tip om meer groenten te eten ->

5. Geroosterde of gezouten noten

Het is heel gezond om dagelijks een handje noten te eten, maar kies dan wel voor de juiste noten. Geroosterde noten bevatten transvetten en gezouten noten bevatten te veel zout. Kies dus voor de ongeroosterde en ongezouten variant. Wees je er ook bewust van dat veel notenmixen vaak ook geroosterd of gezouten zijn.

6. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit bevat nog steeds veel vitamines, mineralen en vezels. Vaak wordt er echter wel veel suiker aan toegevoegd. Gedroogde mango en gedroogde bessen kun je daarom beter laten staan. Betere gedroogde fruitsoorten met minder suiker zijn rozijnen en pruimen.

Hoe weet je nu wat wél gezond is?

Dit zijn niet de enige voedingsmiddelen die bij nader inzien toch niet zo gezond blijken te zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je niet wordt misleid? De beste manier om erachter te komen of een product goed voor je is, is door de voedingswaarden en ingrediënten te bekijken. Controleer het suikergehalte en kijk welke ingrediënten erin zitten. Let bij dit laatste op woorden die eindigen op 'suiker', 'stroop' of 'ose'. Dit zijn toegevoegde suikers.

Je kunt het beste zoveel mogelijk kiezen voor verse producten zonder toevoegingen. Hierin zitten veel vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en voedingsvezels. Ook weet je dat hieraan geen suikers of transvetten zijn toegevoegd.

Mag je bovenstaande producten nooit meer eten?

Natuurlijk mag je echt wel genieten van de bovenstaande producten. Ik wil je met dit artikel alleen maar duidelijk maken dat deze voedingsmiddelen niet per se gezond zijn. Ga hier dus niet ineens veel van eten, omdat je denkt dat je dan je gezondheid verbetert. Af en toe een schaaltje yoghurt met fruit of een handje geroosterde noten of (groente)chips echt wel.

Je kunt ook eens verschillende merken met elkaar vergelijken. Soms vind je een merk dat geen of minder suikers of transvetten aan de voedingsmiddelen toevoegt. Je hoeft ook niet elke keer de ingrediënten te checken van elk product, maar let hier af en toe eens op.

Deze voedingsmiddelen kun je dus beter niet te vaak eten. Maar wat is dan wel goed om te eten en hoe ontwikkel je een gezond voedingspatroonIn onze KVV Magazines delen wij en verschillende gastschrijvers praktische tips over voeding, gezond leven en krachttraining. In elke editie staan ook inspirerende verhalen, lekkere recepten en een trainingsschema en weekmenu.

Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.