Aspartaam is een goedgekeurde zoetstof, anders had het niet in onze voeding mogen zitten. Het zit bijvoorbeeld in Cola light en andere light frisdranken en light producten. Veel mensen kiezen voor light producten, omdat ze ervan uitgaan dat dit gezonder is dan de normale producten die suiker bevatten. Maar is aspartaam in werkelijkheid goed voor je lichaam?

Wat gebeurt er met aspartaam in ons lichaam?

Ons lichaam breekt aspartaam af in drie verschillende stoffen, namelijk fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Aspartaam bestaat voor 50% uit fenylalanine, voor 40% uit asparaginezuur en voor 10% uit methanol. Deze stoffen hebben een negatieve invloed op onze gezondheid, als we ze in grote hoeveelheden binnenkrijgen.

Fenylalanine

Fenylalanine is een aminozuur dat normaal gesproken in de hersenen aanwezig is en niet gevaarlijk is. Als je echter teveel fenylalanine binnenkrijgt, wordt het serotonine niveau in je hersenen verlaagd. Dit kan een depressie of schizofrenie veroorzaken en de kans op epileptische aanvallen verhogen. Verder is het zo dat personen met de erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie (FKU) niet in staat zijn om fenylalanine af te breken en deze stof zal bij hen ophopen in het bloed, de hersenen en weefsels. Als je deze stofwisselingsziekte niet hebt en fenylalanine samen met koolhydraten inneemt, kan dit eveneens een opeenhoping tot gevolg hebben.

Asparaginezuur

Asparaginezuur is een aminozuur dat al in ons lichaam aanwezig is. Wetenschappers gaan ervan uit dat synthetische asparaginezuur hetzelfde werkt als de stof die in ons lichaam aanwezig is, maar dit zou heel goed niet waar kunnen zijn. Indien je veel asparaginezuur inneemt, zal het de bloed-hersenbarrière doorbreken en rechtstreeks in contact komen met het centrale zenuwstelsel. Dit kan bijvoorbeeld epilepsie tot gevolg hebben. Hier is echter nog niet veel onderzoek naar gedaan.

Methanol

Methanol is puur vergif voor ons lichaam. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in formaline en formaldehyde. Formaldehyde is een kankerverwekkende stof, waarvan we al snel teveel binnenkrijgen. Na het drinken van één glas Cola light bereikt formaldehyde al giftige niveaus in ons lichaam. Dit merken we meestal niet direct, aangezien we niet meer goed naar ons lichaam luisteren.

Als je een methanolvergiftiging hebt opgelopen, kun je last krijgen van verschillende klachten. Zo is bekend dat een methanolvergiftiging zichtproblemen, oorsuizingen, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid met zich mee kan brengen. Andere verschijnselen die kunnen optreden bij een methanolvergiftiging zijn een verdoofd gevoel of stekende pijnen in de ledematen, zwakte, gedragsveranderingen en geheugendefecten. Er zijn ook een aantal gevallen bekend van mensen die plotseling dood neervielen na het drinken van een grote hoeveelheid Cola light.

Aangezien methanol zo giftig is voor ons lichaam, wordt aangeraden om niet meer dan 7.8 milligram methanol per dag te nuttigen. Een liter light frisdrank bevat echter wel 56 milligram methanol. De meeste mensen krijgen dagelijks teveel methanol binnen door het gebruik van aspartaam, met name personen die regelmatig light frisdrank drinken en suikervrije producten eten.

Wat zijn de bijwerkingen van aspartaam?

Het gebruik van aspartaam kan diverse bijwerkingen met zich meebrengen. Verschillende aspartaam gebruikers hebben klachten beschreven als duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, migraine en diarree. Andere voorkomende verschijnselen zijn tinnitus (oorsuizen), zichtproblemen, vermoeidheid, koude rillingen en geheugenverlies. Het gebruik van aspartaam beïnvloedt de darmflora en het centrale zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de nierfunctie daalt. Ook kunnen aspartaam gebruikers last krijgen van spierkrampen, gewrichtspijn, stress en depressies.

Verder is gebleken dat het gebruik van aspartaam kan leiden tot overgewicht, diabetes, hersenschade, epilepsie, fibromyalgie, kanker en hartproblemen Bij zwangere vrouwen kan het gebruik van aspartaam leiden tot vroeggeboorte. Daarnaast zijn kinderen met ADHD en ADD extra gevoelig voor aspartaam.

Aspartaam gebruik kan daarnaast nog vele andere klachten met zich meebrengen.

Waarom is aspartaam toch goedgekeurd?

Een nieuwe voedingsstof dient eerst uitgebreid getest te worden door consumenten voordat het op de markt komt, zo ook aspartaam. De consumenten die aspartaam hebben getest noteerden in totaal 7000 bijwerkingen. Toch werd aspartaam uiteindelijk goedgekeurd. Sinds aspartaam op de markt is gekomen in de Verenigde Staten, hebben onderzoekers een toename van het aantal hersentumors waargenomen. De wetenschappers hebben een groot vermoeden dat de toename van het aantal hersentumors in verband kan worden gebracht met het gebruik van aspartaam. Toch is het gebruik van aspartaam nog steeds goedgekeurd. Hoe kan dit?

In het jaar 1965 werd door het bedrijf GD Searle een medicijn ontwikkeld tegen maagzweren en per toeval werd aspartaam ontdekt. Het bedrijf heeft vele onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid van aspartaam en vervolgens in 1973 goedkeuring aangevraagd bij de FDA. Een wetenschapper van de FDA heeft toen echter vastgesteld dat deze onderzoeken te weinig informatie verstrekten over de veiligheid van aspartaam en dat er aanvullend onderzoek nodig was. Toch heeft de FDA aspartaam in juli 1974 goedgekeurd voor gebruik in droge levensmiddelen.

In 1976 is er een onderzoek naar de laboratoriums van GD Searle. Hieruit is gebleken dat de manier van testen van het bedrijf GD Searle heel onnauwkeurig was en er was een sterk vermoeden dat bepaalde data waren gemanipuleerd. De FDA besloot in 1977 om een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren naar GD Searle. Even later bood het advocatenkantoor GD Searle de officier van justitie – Samuel Skinner – die belast was met het strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant een baan aan. Skinner neemt deze baan enkele maanden later aan. Hierdoor loopt het onderzoek naar GD Searle zoveel vertraging op dat de beschuldigingen verjaren en het onderzoek wordt stopgezet.

In juni 1979 wordt de Public Board of Inquiry (PBOI) opgericht door de FDA om een de veiligheid van aspartaam te onderzoeken. De onderzoekscommissie concludeert een jaar later dat er geen bewijs is dat aspartaam een veilig levensmiddelenadditief is en besluit dat dit middel niet meer mag worden toegestaan tot er aanvullende onderzoeken zijn gedaan naar het verband tussen aspartaam en hersentumoren.

In het jaar 1977 werd Donald Rumsfeld door de fabrikant GD Searle aangenomen als CEO. Deze man had veel invloed in de politiek en wilde dit inzetten om aspartaam in 1981 weer op de markt te krijgen. In januari 1981 behoort hij tot het overgangsteam van de nieuw president van de Verenigde Staten (Ronald Reagan). Dit overgangsteam benoemde Dr. Arthur Hull Hayes tot de nieuwe commissaris van de FDA.

De nieuwe commissaris van de FDA stelde een wetenschappelijke commissie samen bestaande uit vijf personen. Deze commissie vormde het raad van bestuur en moesten het onderzoek naar aspartaam herzien. Drie van de vijf personen stemden tegen het gebruik van aspartaam, waardoor het verbod zou moeten worden gehandhaafd. De FDA commissaris besloot echter om een zesde lid aan de commissie toe te voegen. De stemming werd vervolgens met drie tegen drie stemmen in evenwicht gebracht. De FDA commissaris heeft toen besloten om aspartaam goed te keuren. Niet snel hierna werd het gebruik van aspartaam in levensmiddelen wereldwijd goedgekeurd.

In 1983 werd de FDA commissaris beschuldigd van ongepast gedrag en heeft hij uiteindelijk de FDA verlaten. Hij wordt vervolgens direct aangenomen als wetenschapper en chef-adviseur van het PR-bureau van GD Searle: Burson-Marsteller.

Waar zit aspartaam in?

Aspartaam zit in ongeveer 6000 producten die te koop zijn in de supermarkt. Een aantal producten waarin deze stof veel voorkomt zijn bijvoorbeeld light frisdranken (ook in Crystal Clear!), siropen en vruchtendranken. Zoetjes die je in de koffie of thee doet bestaan voor een groot deel uit aspartaam. Verder vind je aspartaam in zuiveldranken en kwark die een smaakje hebben, drop, keelsnoepjes en kauwgom die suikervrij zijn. Aan sommige medicijnen is eveneens aspartaam toegevoegd.

Wil je aspartaam vermijden? Drink en eet dan in ieder geval geen suikervrije of light producten meer en gebruik geen zoetjes in je koffie of thee. Kies voor naturel zuiveldranken en kwark en geef hier zelf een smaakje aan met bijvoorbeeld fruit. Eet dus zo dicht mogelijk bij de natuur.

Aspartaam wordt op de verpakking van een product omschreven als E-nummer E951. Kijk in de winkel en in je voorraadkast welke producten dit E-nummer bevatten. Ook kun je verder zoeken op internet welke producten aspartaam bevatten.

Wil je meer weten over aspartaam? Op deze website vind je diverse onderzoeken die in de loop ter tijd zijn gedaan naar het gebruik van aspartaam.

Vind je dat meer mensen moeten weten wat de gevaren van aspartaam zijn? Deel dit artikel dan via de social media knoppen hieronder!

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van aspartaam? Laat het ons weten via een reactie hieronder!