Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Dit zijn de meest voorkomende krachttraining blessures
03 maart 2025 
3 min. leestijd

Dit zijn de meest voorkomende krachttraining blessures

Het is algemeen bekend dat je van hardlopen snel blessures kunt oplopen en dat je voorzichtig moet trainen. Maar wist je dat fitness een van de sporten is waarin de meeste blessures worden opgelopen? Maar liefst 22% van alle beoefenaars heeft een keer een blessure aan de schouder, knie of enkel opgelopen. [1] Het is dus oppassen geblazen in de sportschool 

Bij elke sport loop je helaas het risico om een blessure te ontwikkelen. Bij krachttraining ontstaan ze meestal door overbelasting of een veel herhaalde beweging. Wil je blessures voorkomen? Dan is het goed om te weten wat de meest voorkomende krachttraining blessures zijn en hoe je deze kunt vermijden.

Schouderblessure

Volgens onderzoek van de Rijksoverheid kwamen schouderblessures het meeste voor bij mensen die krachttraining beoefenden. [1] En dit is helemaal niet zo gek, want bij veel oefeningen belast je je schouders. Denk bijvoorbeeld aan de shoulder press, push-ups en de bench press. Maar ook bij oefeningen die niet speciaal gericht zijn op de schouders, gebruik je de spieren toch.

Een schouderblessure ontstaat meestal door een verkeerde houding. Wanneer je houding niet goed is en je gebruikt ook nog een zware gewichten ligt overbelasting op de loer. In de ergste gevallen kunnen er zelfs kleine scheurtjes in de spieren ontstaan. Je kunt dit vrij gemakkelijk voorkomen door je eerst te richten op techniek voordat je met zware dumbbells in de weer gaat.

Knieblessure

Na de schouderblessure kwamen knieblessures het meeste voor bij krachtsporters. Als je squats doet met zware gewrichten, heb je vast wel eens last gehad van je knie. Naast je bovenbenen en bilspieren krijgen je knieën het namelijk zwaar te verduren tijdens squats, lunges en deadlifts. Het is zonde als je moet stoppen met de oefening omdat je knieën zeer beginnen te doen of zelfs naar binnen zakken. Om deze reden zie je krachtsporters vaak kniebanden dragen tijdens squats. Deze zorgen voor extra stabiliteit en verminderen de belasting van het kniegewricht.

Je kunt knieblessures voorkomen door kniebanden te dragen, maar ook door goede schoenen te dragen die voldoende steun bieden. En ook nu is het belangrijk om je houding te perfectioneren voordat je omhoog gaat in gewicht.

Krachttrainnig blessures knie

Rugblessure

Een verkeerde houding kan al snel leiden tot rugklachten. Bijvoorbeeld bij squats, deadlifts of split squats komt er veel druk op de rug terecht. Ook als de corespieren niet sterk genoeg zijn, kan dit leiden tot rugblessures. Leer daarom altijd de juiste techniek aan en versterk je core met buikspieroefeningen. De klachten kunnen ook ontstaan doordat je oefeningen met te zware gewichten uitvoert. Begin daarom altijd licht en bouw rustig op. Je rug zal je dankbaar zijn.

Polsblessure

Ook polsproblemen komen vaak voor bij krachtsporters. Vooral vrouwen hebben hier last van. Bij oefeningen zoals push-ups, planks en bankdrukken gebruik je soms je polsen meer dan nodig is. Door overbelasting van de pols kan er te veel druk op de gewrichten komen te staan. En als je dan niet voldoende rust neemt, kunnen er peesontstekingen ontstaan.

Polsblessures voorkom je door een goede houding in te nemen. Zet je handen bijvoorbeeld iets breder bij push-ups of bankdrukken. Ook kun je er voor kiezen om polsbanden te dragen.

Wat te doen bij een blessure?

Krachttraining kan best een gevaarlijke sport zijn, vooral als je de tekenen van je lichaam negeert en lange tijd door blijft trainen. Het is het allerbelangrijkste om goed naar je lichaam te luisteren. Voel je dat je rug zeer doet bij een zware deadlift? Hang dan geen extra 10 kilo schijf aan de stang, maar verlaag het gewicht. Better safe than sorry. 

Heb je toch een blessure opgelopen in de sportschool? Of het nu gaat om en schouder-, knie- of polsblessure, geef je lichaam altijd de tijd om te herstellen. Soms vermindert de pijn wanneer je even een paar dagen niet gaat trainen, soms is er hulp van een fysiotherapeut of chiropractor nodig. Een chiropractor kan nek- en rugklachten verminderen door druktechnieken op de wervelkolom en gewrichten uit te voeren. De Chiropractor in Tilburg behandelt krachtsporters met nek- en rugklachten zodat je weer snel klachtvrij bent.

Veilig trainen? Gebruik onze tips

Veilig trainen in de sportschool is heel belangrijk. Ben je een beginner en wil je blessures zoveel mogelijk voorkomen? In onze Powervrouw Bundel krijg je duidelijke uitleg over fitness, voeding, mindset en herstel. Door met de juiste kennis de sportschool in te stappen, bereik je niet alleen sneller je doelen, maar zorg je er ook voor dat je minder snel blessures oploopt. Ben je klaar voor je droomlichaam? Bekijk dan hier de Powervrouw Bundel.

Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Bronnen:

[1] https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren/blessurerisico

Over de schrijver
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.