fbpx

Je herinnert je vast nog wel de hoelahoep van vroeger. Urenlang rondjes draaien op het schoolplein. Inmiddels is de hoelahoep weer helemaal terug van weg geweest, nu niet als kinderspeelgoed, maar als fitnessattribuut voor volwassenen.

Buikspieren trainen

Hoelahoepen is namelijk een perfecte manier om je buikspieren te trainen. En in tegenstellingen tot de standaard buikspieroefeningen word je er nog vrolijk van ook. En dus is het met een hoelahoep ook veel gemakkelijker om dagelijks je buikspieroefeningen vol te houden. Lekker even ontspannen met een muziekje erbij of gewoon even tijdens het tv kijken.

Hoelahoeps voor volwassenen

Nu kun  je natuurlijk snel naar de speelgoedwinkel rennen om een hoelahoep te halen, maar dat is toch niet zo’n goed idee. Een kinderhoelahoep is veel te klein voor volwassenen en daardoor nauwelijks hoog te houden.

Tegenwoordig zijn er voor volwassenen speciale fitnesshoelahoeps op de markt. Deze hoelahoeps zijn een stuk groter en zwaarder zijn dan gewone hoelahoeps. Door het grotere formaat hoef je de hoelahoep minder snel rond te draaien waardoor de hoelahoep  gemakkelijker te corrigeren is en deze dus minder snel op de grond valt.

Daarnaast heeft een fitnesshoelahoep een groter gewicht waardoor je buikspieren extra goed worden getraind. Fitnesshoelahoeps zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten. Hoe groter het gewicht, hoe zwaarder je training. Op de site van Fitnesshoelahoep.com kun je een test doen om te weten welke hoelahoep bij jou persoonlijk het beste past..

Verbetering van de kernstabiliteit

Natuurlijk krijg je met getrainde buikspieren een mooier lijf. Maar dat niet eens alleen: het trainen van je kernspieren (de spieren in je rug en buik) zorgen voor een verbetering van je kernstabiliteit.

Kernstabiliteit: wat is dat nu weer? Kernstabiliteit, ook wel rompstabiliteit genoemd, betekent een “dynamische controle over de romp”. Het gaat hierbij om alle spieren, zowel aan de voor- als aan de achterkant van de romp, oftewel de kernspieren. Het gaat dus om zowel buik-, rug-, bil-, en heupspieren. Een sterke romp maakt het hele lichaam stabiel, geeft je controle over je bewegingen en zorgt voor een goede lichaamshouding.

Een sterke romp heeft invloed op alle spiergroepen in het lichaam omdat beweging “dynamisch” is. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld je ene been voor je andere zet, de beweging begint vanuit de buik en het bekken, waardoor vervolgens pas de spieren in de benen in gang gezet worden. Hierdoor kan het gebeuren dat allerlei blessures aan armen en benen in werkelijkheid veroorzaakt worden door zwakke kernspieren. Zo is uit onderzoek gebleken dat, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, sporters met een zwakke kernstabiliteit meer enkelblessures bleken te hebben. Door de zwakke kernstabiliteit kan het gebeuren dat ze te veel met hun heupen bewegen wanneer ze hun benen gebruiken.

Er zijn veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van rugklachten. Deze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een zwakke kernstabiliteit. Hoelahoepen kan dan helpen om de klachten te doen verminderen of verdwijnen.

Mooier lichaam

Kernstabiliteit is dus erg belangrijk. Maar een strakker en mooier lichaam willen we natuurlijk ook allemaal. Werkt hoelahoepen nu echt om een mooier figuur te krijgen? De University of Waterloo in Canada heeft het onderzocht.

Er deden 18 vrouwen aan het onderzoek mee die ieder 6 weken lang met een hoelahoep van 1,7 kg aan de slag gingen. Zij hoepelden gedurende deze 6 weken 5 dagen in de week 15 minuten per dag. Zowel de tailleomvang als de heupomvang werd zowel aan het begin als aan het eind van het onderzoek gemeten. Het Bleek dat er gemiddeld genomen na 6 weken een significante afname van zowel de heup- als de tailleomvang te meten was. De tailleomvang was gemiddeld met 3,4 cm afgenomen, de heupomvang met 1,4 cm.

Enthousiast geworden om ook te gaan hoelahoepen? Bij Fitnesshoelahoep.com vind je het grootste assortiment in Fitnesshoelahoeps van Nederland.

Fotocredits: @fit_lis