fbpx

De m. gluteus maximus – de grote bilspier – is 1 van onze sterkste spieren in ons lichaam. Dit is niet de enige bilspier. Onze billen worden gevormd door deze spier samen met de m. gluteus minimus en medius.

De m. gluteus maximus maakt deel uit van een groot aantal processen in ons lichaam. We gebruiken deze spier voor kracht en stabiliteit. Daarnaast speelt deze spier ook een grote rol bij de exorotatie – het naar buiten draaien van ons bovenbeen – en bij de heupextensie – het naar achter brengen van ons been.

De laatste jaren zijn we meer op onze kont gaan zitten, wat er in resulteert dat deze spier steeds zwakker wordt. Het zwakker worden van onze bilspieren kan verschillende klachten aan onze onderrug, knie en heup tot gevolg hebben.

 

Spiervezels

 

Alle spieren in ons lichaam bestaan uit verschillende spiervezels. De 2 belangrijkste spiervezels in de spieren van onze billen zijn de slow twitch en fast twitch spiervezels.

Het belangrijkste verschil tussen de slow twitch en fast twitch spiervezel, zit hem niet alleen in het uithoudingsvermogen, maar ook hoe snel ze te activeren zijn en waarvoor de spiervezel het beste te gebruiken is.

 

Fast twitch

 

De fast twitch spiervezel is op te splitsen in 2 soorten, type IIA en type IIB.

 

IIA

Type IIA: Dit zijn snelle oxidatievezels, qua uithoudingsvermogen en snelheid vallen ze tussen type I (slow twitch) en type IIB in. Vooral bij krachttraining maak je veelvuldig gebruik van dit soort vezels.

 

IIB

 

Type IIB: Dit zijn snelle glycolische vezels. Deze vezels zijn het snelst, maar deze snelheid kunnen ze alleen maar voor korte duur aanhouden. Vooral sprinters maken gebruik van deze vezels.

 

Slow twitch

 

Slow twitch(type I) – ook wel bekend als de rode spiervezel. Dit soort komt traag op gang en deze vezels zullen uiteindelijk ook niet echt snel gaan, maar ze houden het wel langer vol. Deze spiervezel heeft een lage contractiesnelheid. Marathon lopers maken vooral gebruik van deze spiervezels.

 

KVV Proefpakket

✔︎ 3x KVV Magazine digitaal
✔︎ 1x e-book 'Hoe bevorder je spiergroei?' (min. 80 pag.)

Nu slechts € 19,00 👉

Onze bilspieren

 

Voor het overgrote deel bestaan de bilspieren uit slow twitch vezels. De beste reactie van je bilspieren krijg je dus door ze een trainingsprikkel te geven met een gewicht op gemiddeld niveau en veel herhalingen.

Wil je optimaal je billen trainen? Dan is het van belang dat je ook de fast twitch vezel weet te triggeren. Dit betekent dat je dan met zwaardere gewichten traint, maar met minder herhalingen.

 

Te veel zitten

 

Ik zei het in het begin al, maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies met je bilspieren als je te veel op je kont zit/hebt gezeten?

  1. Je heup spieren worden strakker.
  2. Andere spieren nemen de functie van de bilspieren over, waardoor je bilspieren steeds zwakker worden.
  3. Je hamstring is 1 van de spieren die de functie overnemen. Deze is hier niet voor bedoeld en dit kan resulteren in een hamstring blessure.
  4. Doordat de spieren in je onderrug ook een gedeelte overnemen van je bilspieren, krijg je een hele verkeerde houding.

 

Mooie ronde billen

 

We zien ze veel op Instagram voorbij komen, mooie goed gevormde ronde billen. Om deze mooie ronde billen te ‘krijgen’ – krijgen zit er niet bij, het is gewoon keihard werken – moet je eigenlijk opnieuw leren hoe je jouw bilspieren optimaal gebruikt. Hiervoor moet je je billen trainen met een aantal bil oefeningen.

Welke bil oefening je ook doet, het is belangrijk dat je bij elke herhaling, je bilspieren heel bewust aanspant. Makkelijk zul je nu denken, maar helaas is je billen trainen een stuk moeilijker dan je denkt.

Een goede basis oefening om je bewust te worden van je bilspieren én ze te trainen is de:

 

Hip Thrust

 

Bij deze oefening lig je met je schouders op een bankje. Vervolgens breng je je billen omhoog en span je bovenin je bilspieren even extra aan. Als je de Hip Thrust goed onder de knie hebt en je houdt van uitdaging, houd dan 1 been gestrekt van de vloer en wissel na X-aantal herhalingen van been!

Je billen trainen kun je ook doen met de volgende krachttraining oefeningen:

  1. Romanian Deadlift
  2. Cable Pull Through
  3. Kettlebell Swing
  4. Donkey kicks (Doe deze eens in de Smith-machine, dan wordt hij een stuk zwaarder!)
  5. Bulgarian Split Squat
  6. Lunges

Wij vinden dat elke vrouw de juiste info verdient waarmee ze echt resultaat gaat behalen. Met ons magazine en onze e-books krijg jij alle info & motivatie die je nodig hebt!

Dit pakket is hét leukste en proefpakket voor vrouwelijke krachtsporters!

No-nonsense info over krachttraining, voeding, herstel en mindset, zodat jij je krachten nog meer kunt versterken.

KVV Magazine

KVV is hét digitale tijdschrift voor vrouwelijke krachtsporters met info over training & voeding, inspirerende verhalen van andere krachtsporters en motivatietips. Om het helemaal compleet te maken vind je in elke editie ook een trainingsschema en een weekmenu. Doe extra kennis op en geef je motivatie een boost.

E-book 'Hoe bevorder je spiergroei?'

In het e-book ‘Hoe bevorder je spiergroei?’ (80 pagina’s) leer jij stap voor stap je leefstijl aan te passen om spiergroei te optimaliseren. We gaan het onder andere hebben over de manier van trainen, voeding, slaap en stress. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je een oefening waarmee je alle info direct in de praktijk kunt brengen.

KVV Proefpakket

✔︎ 3x KVV Magazine digitaal
✔︎ 1x e-book 'Hoe bevorder je spiergroei?' (min. 80 pag.)

Nu slechts € 19,00 👉