8 tips om je weerstand te verhogen en de kans op corona complicaties te verminderen

on

Het coronavirus komt voornamelijk voor bij ouderen en personen met een verminderde weerstand. Dit kan betekenen dat personen met een goede weerstand minder snel besmet worden. Maar het kan ook zo zijn dat zij alleen een mildere vorm krijgen en daardoor niet worden getest. Het is dus niet duidelijk of je met een betere weerstand minder snel besmet raakt, maar een goede weerstand kan wel de kans op ernstige complicaties verkleinen. Hoe zorg je nu voor een betere weerstand? In dit artikel vind je 7 tips.

1. Verminder stress

Bij het verhogen van je weerstand denk je misschien aan het eten van de juiste voeding en het innemen van supplementen. Dit kan ook zeker helpen (hierover lees je straks meer), maar het verminderen van stress is misschien nog wel veel belangrijker. Stress heeft een enorme impact op je lichaam. Het maakt je kwetsbaar en het heeft ook veel invloed op je herstelcapaciteit.

Als je veel stress hebt, verbruikt je lichaam veel meer voedingsstoffen. Ook gebruikt je lichaam meer energie voor het voorbereiden op een gevecht of vluchtpoging (dit is een natuurlijke stressreactie). Deze energie kan niet worden gebruikt voor je stofwisseling, waardoor je minder voedingsstoffen opneemt. Ook kan je lichaam deze energie niet gebruiken voor je immuunsysteem.


Inkijkexemplaar KVV Magazine

BEKIJK ONS PROEFPAKKET

Voordat je je gaat focussen op voeding en supplementen kun je beter eerst je stressniveau verlagen. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Meditatie-oefeningen, ontspanningsoefeningen en yoga kunnen ook helpen om je stressniveau te verlagen.

2. Slaap voldoende

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens een nacht slecht geslapen. Je hebt dan wellicht wel gemerkt welke impact dit heeft op je lichaam. Slecht slapen heeft veel invloed op onze weerstand. Je lichaam herstelt zich minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Zorg er daarom voor dat je voldoende en goed slaapt. Deze slaaproutine kan je hierbij helpen.

3. Eet meer vitamines

Je weet waarschijnlijk wel dat vitamine C goed is voor je weerstand. Andere belangrijke vitamines voor je afweersysteem zijn vitamine A, vitamine B6, vitamine D en vitamine E. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je vaak al voldoende van deze vitamines binnen. Je hoeft dan geen supplementen te nemen.

- Advertentie -

Eet in ieder geval groenten (400 gram per dag) en fruit (100 – 200 gram per dag) in alle kleuren, vette vis, volkorenproducten, boter en eieren. Je krijgt dan meestal wel voldoende vitamines binnen. Ga ook af en toe buiten een rondje lopen of geniet van de zon in je tuin of op je balkon. Zo stimuleer je de aanmaak van vitamine D.

Het innemen van supplementen is dus eigenlijk niet nodig, behalve als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet.

4. Stop met roken en alcohol drinken

Roken en alcohol hebben een negatieve impact op ons lichaam, zoals je waarschijnlijk wel weet. Als je rookt of alcohol drinkt, wordt je weerstand ook lager. Probeer daarom te stoppen met roken en laat dat glaasje wijn wat vaker staan. Ga je hier toch mee door? Weet dan dat je lichaam vitamines afbreekt, waardoor je je vitamine-inname zult moeten verhogen (= meer gezonde voeding). Helemaal stoppen blijft echter altijd het beste.

5. Kies voor vezelrijke voeding

In de darmen zitten veel goede en slechte bacteriën. Een verstoorde balans tussen deze bacteriën kan ervoor zorgen dat je weerstand achteruitgaat. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Eet daarom elke dag voldoende volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. 

6. Neem probiotica

Net als voedingsvezels hebben probiotica een positieve invloed op de darmfunctie. Je vindt probiotica onder andere in yoghurt (liefst van rauwe melk), kefir, algen, zuurkool, olijven en pure chocola.

7. Beweeg voldoende

Je weerstand wordt ook hoger als je dagelijks voldoende beweegt. Dit is ook goed voor je bloedsomloop. Verder kan beweging je helpen te ontspannen en je maakt tijdens het bewegen gelukshormonen aan. Dit heeft weer een positieve invloed op je stressniveau.

Lees onze tips om thuis meer te bewegen ->

8. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de spieropbouw, maar ook voor je immuunsysteem! Eiwitten helpen bij het transport tussen cellen en daarnaast heb je ze nodig voor de aanmaak van antistoffen. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Hygiëne

Het is natuurlijk nog beter om de kans op besmetting te verkleinen. Zo help je om verdere verspreiding tegen te gaan. Zorg daarom in eerste instantie voor een goede hygiëne en volg de aanwijzingen van de overheid op.

Wil jij stap voor stap leren hoe je je eigen weekmenu maakt? En wil je weten hoe je je slaap en stressniveau optimaliseert voor beter spierherstel? In onze Powervrouw Bundel (4 e-books) lees je alles over gezonde voeding, spierherstel, krachttraining en mindset!


Wij vinden dat elke vrouw de juiste info verdient waarmee ze echt resultaat gaat behalen. Met ons magazine en onze e-books krijg jij alle info & motivatie die je nodig hebt!


Dit pakket is hét leukste en meest inspirerende pakket voor vrouwelijke krachtsporters!

No-nonsense info over krachttraining, voeding, herstel en mindset, zodat jij je krachten nog meer kunt versterken.

KVV Magazine

KVV is hét digitale tijdschrift voor vrouwelijke krachtsporters met info over training & voeding, inspirerende verhalen van andere krachtsporters en motivatietips. Om het helemaal compleet te maken vind je in elke editie ook een trainingsschema en een weekmenu. Doe extra kennis op en geef je motivatie een boost.

E-book 'Hoe bevorder je spiergroei?'

In het e-book ‘Hoe bevorder je spiergroei?’ (80 pagina’s) leer je hoe je jouw leefstijl aanpast om spiergroei te bevorderen. We gaan het onder andere hebben over training, voeding en spierherstel. Aan het einde van elk hoofdstuk vind je een oefening waarmee je alle info direct in de praktijk kunt brengen.

Inkijkexemplaar

KVV Proefpakket

36.85 22.50BESTELLEN

Must Read

close-link