5 voordelen van mindful eten + oefening

on

KVV Magazine

– Inkijkexemplaar –

Vaak eten we iets zonder hier echt aandacht aan te besteden. Je eet snel even een broodje tussendoor of een zak chips terwijl je een film kijkt. Je geniet hier niet echt van en zonder dat je het door hebt is het eten ineens op. Leren om meer mindful te eten kan je helpen met het behalen van je fitnessgoals. Wat zijn hier de voordelen van en hoe leer je jezelf om met meer aandacht te eten? Je leest het in dit blog.

Voordelen van mindful eten

Voordeel 1: Je eet minder

Als je mindful eet, wordt het eenvoudiger om de hoeveelheid eten te doseren. Je lichaam leert beter aan te voelen wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Na ongeveer 20 minuten voelt je lichaam pas dat je verzadigd bent. Eet je mindful? Dan eet je langzamer en zit je dus met minder eten vol. Hiermee kun je ook eetbuien voorkomen.

Voordeel 2: Je drang naar emotie-eten wordt minder

Met mindfulness creëer je rust in je hoofd. Je bent met je aandacht helemaal in het nu en je denkt niet na over problemen uit het verleden of de toekomst. Door mindful te eten leer je jezelf om meer te focussen op het nu. Hierdoor nemen je stressgevoelens af.

Voordeel 3: Je lichaam neemt meer voedingsstoffen op

- Advertentie -

Als je mindful eet, neem je kleine hapjes en kauw je goed. Een groot voordeel hiervan is dat de voedingsstoffen beter vrijkomen. Je lichaam is dan beter in staat om ze op te nemen.

Voordeel 4: Je geniet meer van de smaak

Als je een reep chocola in één keer snel op eet, proef je waarschijnlijk amper iets. Behalve dan van het laatste stukje, want hier besteed je vaak meer aandacht aan. Wat nu als elk stukje chocola zoals dat laatste stukje zou smaken (of zelfs beter)? Met mindful eten kan dat, omdat je elk stukje chocola bewust eet. Je proeft veel beter wat je eet en je hebt hierdoor vaak ook al sneller genoeg.

Voordeel 5: Je voelt je meer ontspannen

Zoals ik hierboven al aangaf, kan mindfulness helpen om stressgevoelens te verminderen. Door echt even de tijd te nemen voor het eten en je volledige aandacht hierop te richten, zul je merken dat je je de gehele dag door meer ontspannen voelt. Zo verlaag je je stresslevels en dat is weer goed voor spierherstel!

Mindful eten oefening

Wil je leren om mindful te eten? Doe dan onderstaande oefening minstens één keer per dag:

  1. Bestudeer je eten rustig en uitgebreid. Kijk hoe het eruit ziet en welke kleur en vorm het heeft.
  2. Ruik even aan je eten en neem de geur goed in je op.
  3. Breng nu een kleine hap naar je mond en kauw hier rustig op. Voel de textuur en besteed aandacht aan de smaak of de verschillende smaken in je mond.
  4. Slik de hap door en proef de nasmaak zolang die er is.
  5. Kijk nu eerst weer even rustig naar je eten en neem de geur in je op. Breng daarna pas de volgende kleine hap naar je mond en focus je weer op de textuur en de smaken.
  6. Herhaal dit totdat je bijna vol zit en stop dan met eten.

Wil je meer tips lezen over voeding en krachttraining? Kijk dan eens of een abonnement op onze digitale magazines en e-books iets voor je is!

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel

In deze bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Must Read

close-link